Zapiekanka z makaronu

autor: , kategoria: makarony, kuchnia angielska / irlandzka , dodano: 2010-04-18
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka z makaronu
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka z makaronu

Składniki:

Przygotowanie:

Więc tak. Najpierw ugotować makaron (al dente czyt.miękko-twardy) Dodając soli(do smaku) i oleju.

Po ugotowaniu się makaronu Rozrobić sosy.Można je nawet zrobić rzadsze.
Ścieramy ser na tarce jarzynowej.
Wędlinę lub jeśli ktoś woli kiełbaskę pokroić w kostkę.

Po ugotowaniu sosu bierzemy naczynie żaro-odporne lub zwykłą blaszkę (takie jak na pieczenie ciast)na spód blaszki polewamy lekko sosem,potem dajemy warstwę makaronu,szynki(lub kiełbaski)i na samym końcu sera żółtego i tam samo drugą warstwę.

Jeśli ktoś lubi czosnek to na makaron można posypać czosnkiem granulowanym lub startym,dodaje troszku pikanterii.

Wstawić do rozgrzanego na MAXXA piekarnika.Pieczemy tak około 10 mim.

Życzę smacznego.

    Śr. ocena: 3.38 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Convallaria majalis, 2010-04-18 18:27:45
    Convallaria majalis
    2
    Tak zapiekany makaron zawsze mi wychodzi trochę suchy, chyba, że go wcześniej rozgotuję, dlatego doceniam, że jest tu podany sos. Nie podoba mi się zatem to, że sos ten jest z torebki (czyt. glutaminian sodu, barwniki, konserwanty...).
  • Berlinianka, 2010-04-18 23:26:14
    Berlinianka
    2
    Nie wiem od czego zacząć, może od tego, że nie zaczyna się wypowiedzi od "więc tak", tym bardziej przepisu.
    Ponadto skoro w składnikach podajesz rurki, to miło by było gdyby byłe one na zdjęciu, a tu widzę świderki.
    "Jeśli ktoś lubi czosnek to na makaron można posypać czosnkiem granulowanym lub startym,dodaje troszku pikanterii." - w składnikach jest 1 główka. To nie będzie troszku, tylko czosnkowa bomba.
    Sosy z torebki w ostateczności OK, ale tylko w ostateczności.
    Nieprzemyślana forma przedstawienia przepisu.
  • Cogata, 2010-04-19 11:42:31
    Cogata
    3
    ja bym się aż tak nie czepiała, bo chodzi tutaj o jasne, przystępne i klarowne przekazanie przepisu.
    sosy z torebki, fakt bez rewelacji, ale obecnie większość z nas żyje szybko i zależy nam na czasie.

    uwielbiam tą zapiekanką, zamiast szynki lub ogonówki, dodaję wędzony boczek i jeszcze pieczarki. coś pysznego i można się najeść.
  • Nevermind991, 2010-04-19 22:32:54
    Nevermind991
    Wybaczcie.
    Następny przepis bardziej dopracuje.
    Komentarz
  • Assathra, 2010-10-12 00:43:39
    Assathra
    Uwielbiam zapiekanki makaronowe!!! twoja wygląda bardzo apetyczne, muszę wypróbować
    Komentarz
  • studentkaAM, 2013-03-24 11:39:10
    studentkaAM
    0
    Bardzo fajna zapiekanka. Dzięki obecnosci sosu makaron nie wychodzi suchy i twardy Dodałabym od siebie jeszcze duszone pieczarki. Troszkę mi w tym przepisie brakuje właśnie jakiegoś dodatkowego składnika. Dlatego 4,5*.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem