Lody pomarańczowe

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-04-19
  • Lody pomarańczowe

Składniki:

  • limonka [2 szt.]
  • pomarańcze [3 szt.] (gorzkie, lub 1 zwykła)
  • cukier puder [1 szklanka] (+ 2 łyżki)
  • śmietana kremówka [2.5 szklanki] (30-36%)

Przygotowanie:

Jeśli używamy gorzkiej pomarańczy; zetrzyj skórkę z 2. Z wszystkich wyciśnij sok i wlej do miski ze startą skórką i cukrem. Mieszaj aż cukier się rozpuści, dodaj śmietankę

Jeśli używasz słodkich pomarańczy i limonek; zetrzyj skórkę z pomarańczy i jednej limonki. Wyciśnij sok z obu owoców i dodaj wszystko do cukru. Mieszaj aż cukier się rozpuści, dodaj śmietankę.

Ubij wszystko na sztywną masę i włóż do pojemnika z przykrywką. Przykryj i włóż do zamrażarki na 3-5 godz.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto ze śliwkami i budyniem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką