Zupa cytrynowa

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2009-11-13
  • Zupa cytrynowa

Składniki:

  • bulion [1 l] (rosół z kurczaka)
  • cytryna [2 szt.]
  • natka pietruszki [1 szt.]
  • śmietana [150 ml] (kwaśna, 22%)
  • ryż (jaśminowy)
  • pieprz biały
  • wermut [2 łyżki] (wytrawny- składnik opcjnalny)

Przygotowanie:

Cytryny umyć, jedną przekroić na pół, wycisnąć sok, dodać do rosołu z kurczaka, wrzucić wyciśnięte połówki, żeby zupa przeszła aromatem ze skórki. Zagotować, dodać śmietanę (do śmietany dodawać najpierw po trosze zupy, żeby po wlaniu nie powstały grudki). Wyjąć połówki cytryny, doprawić zupę białym pieprzem. Podawać z ugotowanym ryżem i posiekaną natką. Do każdego talerza włożyć plasterek cytryny.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa cebulowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta