Ciasto awaryjne

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-04-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto awaryjne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto awaryjne

Składniki:

Przygotowanie:

Ciacho zawsze się udaje, robi się go w mgnieniu oka i jest smaczne :) Idealne gdy goście juz sa w drodze albo na mały słodki głód ;)

Masło/margarynę stopić i ostudzić. Dodać cukier, jaja, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać, można to zrobic mikserem (będzie szybciej). Na końcu dodać owoce i ciasto wlać na średniej wielkości kwadratową formę, lub do formy na dużą tartę albo do średniej tortownicy - formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i piec na złoto-brązowy kolor ok. 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub zmielonym cukrem waniliowym.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 14

Komentarze

  • kropka75, 2010-04-19 20:12:16
    kropka75
    Jakie owoce, gdzie te owoce i ile?
    Komentarz
  • SleepingBeuty, 2010-04-19 20:19:57
    SleepingBeuty
    owoce to chyba według gustu
    Komentarz
  • Convallaria majalis, 2010-04-19 21:28:30
    Convallaria majalis
    Jka by było mniej jajek, a za to ciut więcej mąki i trochę mleka, czy śmietany czy ostatecznie wody też by wyszło.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-04-19 23:35:02
    Berlinianka
    1
    Na taką ilość to i 1 łyżeczka proszku by chyba wystarczyła, bo za wielkie nie wyrasta
    Fajne, bo rzeczywiście awaryjne. Takie niby nic, a na zdjęciu prezentuje się nadzwyczaj godnie.
    Ja tu widzę jabłka albo gruszki, ale pewnie i inne pasują.
  • La Monica, 2010-04-22 10:55:15
    La Monica
    A widzicie owoce mi sie nie dodały!A wpisywałam...
    20 dag jakichkolwiek, ja dałam kawałki jabłek, ale można też śliwki, wiśnie, agrest itd

    Convallaria - nie wiem czy by wyszło, nie próbowałam...Nie jestem zwolenniczka dodawania wody do ciast...

    Berlinianko - tak, tu są dwie płaskie, można dać jedną pełną łyżeczką proszku.

    Dziękuję wszystkim!



    Komentarz
  • mosiek1, 2010-05-26 23:22:00
    mosiek1
    0
    dzięki za przepis, jest świetny: ciasto jest proste, szybko się je robi, składniki są ogólnodostępne a mimo to efekt jest niesamowity nie myślałam, że ciasto będzie aż tak dobre miałam właśnie taką "awaryjną sytuację" i przepis sprawdził się znakomicie i myślę,że będę z niego korzystała bardzo często
  • La Monica, 2010-06-14 14:04:27
    La Monica
    Dziękuję i cieszę się, że smakowało
    Komentarz
  • Madii89, 2010-07-30 12:22:22
    Madii89
    1
    Przepis w sam raz dla mnie (przyznaję się bez bicia, że nie mam talentu do ciast... ;( ech... )
    Postaram się i mam nadzieję, że coś mi z tego wyjdzie.
    Najważniejsze, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu i jak widać robi się je błyskawicznie.
  • Knife_Girl, 2010-11-17 16:18:40
    Knife_Girl
    1
    Ciasto które dawniej piekła moja mama Dziękuję za przypomnienie przepisu
    Ja piekłam je dwa razy, raz z jabłkami a raz z wiśniami. Oba mi się pięknie udały i trudno powiedzieć które, było lepsze
    Szybkie, proste, pychuśne i zawsze się udaje
  • juva, 2013-11-17 20:58:58
    juva
    0
    Dzięki Tobie moje pierwsze ciasto w życiu zakończyło się sukcesem, co pozwoli mi w przyszłości bez traumy sięgać po trudniejsze ciasta. Dziękuję za rewelacyjny przepis
    Ciasto robi się banalnie z zamkniętymi wręcz oczami. Błyskawiczny słodycz i bardzo smaczny.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe