Parówki w cieście francuskim

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-04-20
  • Parówki w cieście francuskim

Składniki:

Przygotowanie:

Ja zazwyczaj używam paróweczek koktajlowych (to są te malutkie), ale ze zwykłych parówek, beztłuszczowych też można zrobić.

Ciasto francuskie rozmrozić, poprzecinać na małe kwadraty ok. 5cmx5cm, wysmarować je niewielką ilością musztardy, nałożyć parówki (nie trzeba ich wcześniej gotować), najlepiej na środku, by móc zawinąć ciasto w swoistą kopertę.
Tak przygotowane paróweczki wykładamy na blasze (mnie się mieści na jednej blaszce ok. 26 sztuk przygotowanych przekąsek), na którą dajemy papier do pieczenia i wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika (180C, na termoobiegu) na ok. 15 minut.

Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno

Przepis można modyfikować, co do rodzaju musztardy, najbardziej smakuje mi ta - miodowy krem z gorczycy, ale wiem, że nie w każdym miejscu w Polsce można go dostać. Beztłuszczowe parówki są najlepsze moim zdaniem, bo nie robi się z nich taka "papka". Co do ciasta - wg uznania, mnie smakuje ten z biedronki.

Można przekąski posmarować jajkiem, chociaż ja tego nie czynię, a można i posypać serem, ale to jak mówię, wg uznania.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • daget, 2010-11-16 17:09:51
    daget
    1
    Super pomysl, zamiast musztardy do srodka dodaje przecier pomidorowy i kawalek zoltego sera. Zawijam w rulonik i pieke. Musztardy dodaje kazdy sam chociaz do tego polecam sos czosnkowy
  • Veteran, 2011-12-23 21:56:46
    Veteran
    1
    Nie za bardzo przepadam za parówkami, a jak już je jem to na zimno. Ostatnio koleżanka przywitała mnie właśnie takimi w cieście francuskim, były dobre, ale stwierdziłam,że to ciasto za bardzo się kruszy. Ja bym zrobiła w takim normalnym cieście jak na pierogi czy coś w tym stylu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe