Naleśniki z kapustą i grzybami

autor: , kategoria: naleśniki, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-11-13
  • Naleśniki z kapustą i grzybami

Składniki:

Przygotowanie:

Naleśniki: do mleka wbić całe jajko, roztrzepać, dodać mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozrzedzić wodą i posolić. Niewielkimi porcjami wlewać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Usmażone cienkie placki odkładać na odwrócony płaski talerz.\r\n\r\nFarsz: grzyby umyć, moczyć kilka godzin w letniej, przegotowanej wodzie, odcedzić (wodę zachować). Kapustę włożyć do wrzącej wody, dodać szczyptę cukru, gotować 3 min, zdjąć z ognia, ostudzić w wodzie, następnie odcedzić i odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić na kawałki. \r\nKapustę, cebulę i grzyby zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać. Rozgrzać 2–3 łyżki oleju, wrzucić kapustę z grzybami i cebulę, dusić na małym ogniu 10 min, mieszając. Jeśli będzie za gęste, wlać niewielką ilość wody z moczenia grzybów. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do dań z kapusty, wystudzić. \r\nFarsz wyłożyć na usmażone naleśniki, zwijać. Na gorącą patelnię wlać niewielką ilość oleju, dodać kawałek masła, zrumienić naleśniki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem