Naleśniki z kapustą i grzybami

autor: , kategoria: naleśniki, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-11-13
  • Naleśniki z kapustą i grzybami

Składniki:

  • mleko [0.5 szklanki]
  • jajka
  • mąka pszenna [10 dag]
  • sól
  • masło (lub inny tłuszcz do smażenia)
  • kapusta (0,5 główki)
  • cebula
  • przyprawa warzywna (do dań z kapusty )
  • cukier
  • pieprz
  • woda [0.5 szklanki]
  • grzyby suszone [5 dag]

Przygotowanie:

Naleśniki: do mleka wbić całe jajko, roztrzepać, dodać mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozrzedzić wodą i posolić. Niewielkimi porcjami wlewać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Usmażone cienkie placki odkładać na odwrócony płaski talerz.\r\n\r\nFarsz: grzyby umyć, moczyć kilka godzin w letniej, przegotowanej wodzie, odcedzić (wodę zachować). Kapustę włożyć do wrzącej wody, dodać szczyptę cukru, gotować 3 min, zdjąć z ognia, ostudzić w wodzie, następnie odcedzić i odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić na kawałki. \r\nKapustę, cebulę i grzyby zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać. Rozgrzać 2–3 łyżki oleju, wrzucić kapustę z grzybami i cebulę, dusić na małym ogniu 10 min, mieszając. Jeśli będzie za gęste, wlać niewielką ilość wody z moczenia grzybów. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do dań z kapusty, wystudzić. \r\nFarsz wyłożyć na usmażone naleśniki, zwijać. Na gorącą patelnię wlać niewielką ilość oleju, dodać kawałek masła, zrumienić naleśniki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Tort naleśnikowy z kremem kawowym i nutellą

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)