Żółto zielona paella

autor: , kategoria: dania z ryżu, kuchnia polska , dodano: 2010-04-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żółto zielona paella
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żółto zielona paella
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żółto zielona paella
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żółto zielona paella

Składniki:

  • czosnek [2 ząbki]
  • cebula [1 szt.]
  • papryka czerwona [1 szt.]
  • pieczarki [150 g]
  • fasolka szparagowa [150 g]
  • groszek zielony [150 g]
  • ryż [250 g]
  • kurkuma [0.5 łyżeczki]
  • oliwa [3 łyżki]
  • bulion [0.5 l] (np z 1 kostki rosołowej)
  • sól
  • pieprz czarny
  • kminek

Przygotowanie:

Należy obrać ząbki czosnku i cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę pokroić w kosteczkę.
Następnie oczyścić paprykę, umyć pieczarki.
Paprykę najlepiej podzielić na ta takie średnie kawałki (jak np do szaszłyków:)), pieczarki pokroić w grubsze plasterki, jeśli używamy świeżej fasolki to trzeba ją umyć, odciąć końcówki i pokroić na kawałki.

Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na złoty kolor doprawiając odrobiną soli. Dokładamy pieczarki, groszek (najlepiej mrożony lub świeży), paprykę i fasolkę (może być mrożona). Smażymy kilka minut.

Całość przekładamy do rondelka, dosypujemy ryż i kurkumę, zalewamy bulionem i mieszamy. Gdy zacznie się gotować należy zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze ok 10-15min. Lepiej sprawdzić po 10min bo ryż ryżowi nierówny :P Od czasu do czasu trzeba wszystko przemieszać aby ryż nie przywarł do dna.

Gotową potrawkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Należy podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Jeśli chcemy sobie odgrzać potrawkę na drugi dzień, możemy podsmażyć na patelni albo jak ja, wyłożyć na folię aluminiową, zamknąć brzegi i podgrzewać na parze (no chyba że ma się parowar to wtedy bez folii :))

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z wędzonym kurczakiem

Komentarze

  • wildmadzia, 2011-03-29 07:57:07
    wildmadzia
    przepis moze i fajny ale napewno to nie jest paella.....i bardzo duzo jej do paelli brakuje (
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe