makaron chiński z sosem słodko ostrym - "Asia To Go" po mojemu :)

autor: , kategoria: makarony, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2010-04-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! makaron chiński z sosem słodko ostrym  -
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! makaron chiński z sosem słodko ostrym  -

Składniki:

Przygotowanie:

1. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej - powiedzmy ok. 3 łyżek. Wrzucamy na rozgrzany olej mieszankę warzywną chińską. Można pobawić się w samodzielne przygotowanie, ale to jest wersja szybka.
Czekamy aż się poddusi, a woda wyparuje.

2. W międzyczasie włączamy wodę na makaron, solimy troszkę. Gdy się zagotuje wlewamy do niej 1 łyżkę oleju, by makaron się nie kleił i wrzucamy makaron połamany na pół. Zdecydowanie wygodniej się je danie chińskie z krótszym makaronem. Gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ok. 8 minut.

3. Do podsmażonych warzyw dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Ja opruszyłam curry, ale to wersja opcjonalna. Podsmażamy razem.

4. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Czekamy aż ocieknie z wody.

5. Przygotowujemy sos słodko - ostry!
Wszystkie składniki na sos (czyli na liście od sosu sojowego do końca) POZA mąką ziemniaczaną/zasmażką mieszamy w garnuszku (małym, może być półlitrowy). Gotujemy kilka minut, do wrzenia. Na koniec dodajemy mąkę/zasmażkę żeby zagęścić, energicznie mieszając, żeby nie wyszły grudki. Oczywiście ilość tabasco i imbiru można modyfikować, trzeba próbować czy jest wystarczająco ostre.

6. Do warzyw z mięsem dorzucamy makaron, polewamy sosem i chwilkę dusimy.

7. Zajadamy ze smakiem :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Apsik, 2010-04-20 16:44:31
    Apsik
    W tytule jest makaron chiński a w liście składników podałaś spagetti, przepis traci na "chińskości" i na smaku, do takiej potrawy dużo lepszy jest prawdziwy makaron chiński.
    Nie wyobrażam sobie potrawy chińskiej na zwykłym oleju, powinien byc sezamowy. Brakuje mi czosnku, przeszkadza ketchup.
    Komentarz
  • gaga87, 2010-04-20 16:52:35
    gaga87
    "chiński" w tytule nie jest określeniem dla makaronu. Chodziło o nazwę dania, że nawiazuje ono do kuchni chińskiej. Zresztą w dalszej części widać "po mojemu" więc jest to wariacja. Inspiracją do tego dania był makaron z kurczakiem z "Asia to go", tam podają właśnie zwykły makaron, nie chiński.

    Czosnek by tutaj w ogóle nie pasował. Zresztą nie uważam czosnku za niezbędny element dania chińskiego.

    Keczup natomiast jest niezbędnym elementem tego sosu, by otrzymać słodki smak. Zapewniam Cię, że smaku keczupu jako takiego nie czuć. Całkowicie miesza się on z pozostałymi składnikami i powstaje oryginalny słodko ostry sos. Taki można oczywiście kupić w sklepie, ale równie dobrze można samodzielnie w ten sposób przygotować.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe