Zupa grzybowa z łazankami

autor: , kategoria: zupy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-11-13
  • Zupa grzybowa z łazankami

Składniki:

  • prawdziwki [6 szt.] (suszone)
  • włoszczyzna [0.5 ] (bez pora)
  • cebula
  • masło [1 łyżka]
  • sok z cytryny
  • pieprz [5 szt.] (ziaren)
  • sól
  • mąka [1 szklanka]
  • jajka [1 ]
  • woda [2 l]

Przygotowanie:

Oczyszczone grzyby zalać 2 litrami ciepłej przegotowanej wody, odstawić na 3 godz., po czym zagotować w tej samej wodzie. Włoszczyznę i cebulę oczyścić, dodać do wywaru z grzybów, doprawić do smaku solą i ziarnami pieprzu, gotować kolejne 30 min, po tym czasie przecedzić. Grzyby pokroić w paseczki, a warzywa odłożyć.
Do zupy włożyć pokrojone grzyby, zagotować ją, dodać masło i sok z cytryny do smaku. Podawać z łazankami.

Łazanki: mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać 1-2 łyżki wody i sól, zagnieść twarde ciasto. Cienko je rozwałkować, przesuszone ponownie przesypać mąką, zwinąć w rulon i pokroić w paseczki, a potem w kwadraty. Łazanki gotować w osolonej wrzącej wodzie. Po ugotowaniu od cedzić.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z kapusty

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)