Babka marmurkowa

  • Babka marmurkowa

Składniki:

  • masło [210 dag]
  • bułka tarta [2 łyżki]
  • mąka [240 g]
  • migdały [20 g] (obrane)
  • cukier puder [200 g]
  • cukier waniliowy [2 op.]
  • jajka [3 szt.]
  • mleko [3 łyżki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • kakao [1 łyżka]

Przygotowanie:

Formę wysmarować masłem i po­sypać tartą bułką. Na dno formy dać płatki migdałowe. Formę od­stawić w chłodne miejsce.

Masło utrzeć z cukrem i skórką cy­trynową na pulchną masę. Dodać po jednym jajku i dalej ucierać.Dodać 2 łyżki mleka i mąkę wymie­szaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. 2/3 ciasta wlać do formy. Wymieszać kakao z mlekiem, dodać do pozostałego ciasta.

Ciasto kaka­owe wlać do formy, na wierzch jas­nego ciasta. Oba ciasta delikatnie zamieszać widelcem, tak aby powstał wzór marmurka.

Babkę upiec, ciepłą wyjąć z formy i odstawić do schłodzenia na specjalnej kratce do pieczywa.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: rafaello bez pieczenia

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką