Wiosenna botwinka z jajkiem

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2010-04-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiosenna botwinka  z jajkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiosenna botwinka  z jajkiem

Składniki:

  • woda [1 l]
  • kostka rosołowa [2 szt.]
  • botwinka [1 pęczek]
  • liście laurowe [3 szt.]
  • ziele angielskie [5 szt.]
  • śmietana [5 łyżek] (12% )
  • mąka pszenna [2 łyżki]
  • jajka [4 szt.]
  • pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Zagotowac wodę z kostkami bulionowymi, dodać ziele ang. i liść laurowy, pokroić drobno botwinkę i wrzucić do garnka gotować ok. 5-10 min w zależności od wielkości buraczków.

Na koniec wymieszać śmietanę z mąką dodać trochę gorącej zupy (aby sie nie zważyła) i powoli wlać do zupy, na koniec wlać sok z cytryny (przez sitko) doprawić świerzo zmielonym pieprzem.

podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i/lub z młodymi ziemniakami.

smacznego:))

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki

Komentarze

  • miskowa, 2010-04-21 14:56:16
    miskowa
    1
    Botwinka to jedna z moich najukochańszych zup i właśnie się wczoraj zastanawiałam, czy to już czas na młode buraczki.
    Co robisz z mąką podaną w składnikach? Domyślam się, że to do zagęszczenia, ale nie napisałaś.
    Ja wolę botwinkę w wersji z innymi warzywami. Czyli buraczki są jednym ze składników, dodaję też normalnie marchewkę, ziemniaki itd.
  • Kostka09, 2010-04-21 15:24:34
    Kostka09
    maka ze śmietaną) jest w przepisie)
    ja lubię taka własnie prosta, ale z innymi warzywkami też
    Komentarz
  • miskowa, 2010-04-21 15:28:10
    miskowa
    racja, przegapiłam. Przepraszam.
    Komentarz
  • marlena_m, 2010-07-05 13:40:06
    marlena_m
    Uwielbiam botwinkę,ale z cytryną nigdy nie robiłam. Jak dużo jej dodajesz ??? Trzeba będzie spróbować.
    Komentarz
  • Kostka09, 2010-07-06 16:59:58
    Kostka09
    cytryny daję ok. pół wyciśniętej, po prostu do smaku żeby było lekko kwaśne)
    Komentarz
  • marlena_m, 2010-07-08 13:49:24
    marlena_m
    dziękuję za odpowiedź
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką