Naleśniki z jabłkami - inaczej

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2010-04-22
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z jabłkami - inaczej
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z jabłkami - inaczej

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis na naleśniki pochodzi z książki Pani Ewy Aszkiewicz. Naleśniki są pyszne, polecam, jako odskocznia od zwykłych naleśniczków :)

Przygotowujemy ciasto: do miski przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy szklankę mleka, roztrzepane jaja, sól, oliwkę, pół z połowy cukieru waniliowego i ucieramy ciasto, aż skladniki sie połączą. Dodajemy po troszku pozostałego mleka ( gdy masa będzie za gęsta można dodać tyle mleka aby uzyskała odpowiednią konsystencję ciasta naleśnikowego). Wyrobione ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Z umytych, obranych ze skórki jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w krążki lub plasteki bardzo cieniutkie! Układamy je na talerzu, posypujemy pozostałą połową cukru waniliowego, polewamy sokiem z cytryny z miodem, przykrywamy papierem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło małymi porcjami i wlewamy niewielką ale wystarczającą ilość ciasta tak, aby dało się rozprowadzić po całej patelni. Od razu układamy na cieście plasterki jabłek. Smażymy naleśnik, aż się zarumieni na średnim ogniu i przekładamy na drugą stronę (tę z jabłuszkami, do dołu). Dosmażamy, aby jabłka się zarumieniły. Podajemy jeszcze ciepłe! Posypane cukrem pudrem.

!!!Czas podany bez 2 godzin w przepisie, które muszą spędzić jabłka i ciasto w lodówce!!!

PS. Jeśli będą np 1 godzinę też myślę, że będą dobre ;)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • SleepingBeuty, 2010-04-24 10:28:25
    SleepingBeuty
    Jak to sie mówi 'cód, miód i orzeszki' dodaje do ulubionych . Jestem wielbicielką naleśników, a te z jabłkami muszą smakować przepysznie . Dzięki za przepis
    Komentarz
  • AgaZ, 2010-04-24 14:07:10
    AgaZ
    3
    Bardzo ciekawy przepis. Prosty a jednak bardzo efektowny
  • blue_apple, 2010-04-24 20:33:47
    blue_apple
    2
    O rany Julek.
    toż to jakieś cudo.
    nie dość, że proste w wykonaniu, to jeszcze kuszące w smaku.
    skojarzyło mi się z cieplutką kuchnią u babci.

    myślisz, że cynamon będzie pasował?
  • Berlinianka, 2010-04-26 22:29:14
    Berlinianka
    2
    Coś czuję, że z tej mojej diety to mi jo-jo zostanie.
    Zrobiłam. Pyszne. I Śliczne. Smakowały wszystkim bez wyjątku i przepis już w naszym domu zagości na dłużej.
    Dobra do krojenia cieniutkich plasterków jest szatkownica.
    Nie wiem ile trzymałam w lodówce, ale nie były to 2h, nie mogłam się doczekać.
  • La Monica, 2010-04-28 11:39:52
    La Monica
    blue apple - myślę, że z cynamonem będą pyszne

    Cieszę się, że naleśniczki się spodobały i zasmakowały
    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-29 20:37:20
    vesenka
    2
    Pyszne te naleśniki Do tej pory robiłam z tartymi jabłkami i miodem, ale Twoja wersja jest jeszcze bogatsza i ciekawsza w smaku. Naleśniki są efektowne i bardzo smaczne. A przepis jest prościutki
  • Berlinianka, 2010-04-30 14:53:01
    Berlinianka
    Dzisiaj robię znowu
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-05-01 00:11:54
    Berlinianka
    Po 2 razach mogę powiedzieć, że rzadsze ciasto jest lepsze od gęstego. :P Cynamon nie polepsza smaku.
    A ogień musi być malutki, bo miód szybko się karmelizuje i łato spalić, a co za tym idzie robi się gorzkie. Tyle spostrzeżeń.
    Moja mama znała takie wcześniej, ale z jabłkami tartymi na tarce... fajnie, że nigdy mi takich nie robiła.
    Komentarz
  • La Monica, 2010-06-14 14:03:36
    La Monica
    Cieszę się, że smakują
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-06-30 16:50:19
    brzydula_81
    1
    swietny pomysl na polaczenie obiadu z deserem. Przepis bardzo prosty w wykonaniu ale daje zaskakujacy efekt wizualny i smakowy... dodalabym duzo cynamonu i bita smietane jak do szarlotki.
    juz w moich ulubionych
  • ewelline, 2010-07-23 07:12:15
    ewelline
    4
    przepyszne s a te naleśniki! I tak efektownie wyglądają!
  • La Monica, 2010-07-27 21:18:06
    La Monica
    Cieszę się, że smakują
    Komentarz
  • mama_olafa, 2010-07-27 21:55:52
    mama_olafa
    -1
    smaczny, latwy przepis, cos nowego w nalesnikach. Syn, ktory nie znosi jablek w racuchach, w tej wersji lykal je bez zadnego ale! Bez watpliwosci zasluguje na 5 gwiazdek.
  • Madii89, 2010-07-30 12:19:05
    Madii89
    1
    Uwielbiam naleśniki!! Zrobiłam je wg tego przepisu i były po prostu pyszne!!
    PS- TŻ też był zachwycony!

    5+
  • La Monica, 2010-08-10 14:22:01
    La Monica
    Super, miło, że smakują
    Komentarz
  • kropka75, 2010-11-15 12:21:59
    kropka75
    Co daje to odstawienie do lodówki??
    Komentarz
  • La Monica, 2010-11-15 13:25:15
    La Monica
    kropka- daje to, iż naleśniki są smaczniejsze. Przez ten czas składniki lepiej się ze sobą połączą niż przez 10 minut mieszania trzepaczką Aczkolwiek, nie stosuję tej metody do każdego ciasta naleśnikowego - zależy od rodzaju naleśników i dalszego sposobu ich podania. Takie zwykłe, smażone od razu po zrobieniu też są oczywiście dobre, ale wtedy są już z innych składników więc też inaczej się je przygotowuje itd.
    Komentarz
  • madziullaaaaa, 2013-02-20 10:37:35
    madziullaaaaa
    napewno wypróbuje w najbliższą niedziele
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem