Kwaśnica

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2009-11-13
  • Kwaśnica

Składniki:

  • żeberka [30 dag] (wieprzowe)
  • kiełbasa [20 dag] (wiejskiej)
  • boczek [20 dag] (gotowany)
  • kapusta kiszona [40 dag]
  • ziemniaki [50 dag]
  • grzyby (garść suszonych)
  • marchew
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę, umytą i oczyszczoną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych otworach, do garnka z wodą włożyć żeberka, kiełbasę i boczek pokrojone w kostkę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz oraz suszone grzyby. Gdy mięso nieco się podgotuje, dodać ziemniaki. Gdy zmiękną, wrzucić kapustę kiszoną, gotować razem aż kapusta zmięknie. Doprawić pieprzem.
Podawać do ziemniaków lub z chlebem.

Kwaśnica to tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej Dobra zupa musi być bardzo kwaśna.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Premiera książki Chef. Historia Michela Morana

Komentarze

  • KlatkaNaPtaszka, 2010-02-19 23:13:02
    KlatkaNaPtaszka
    1
    ubostwiam to cos
  • EwcIaKIcIA, 2010-03-09 14:50:07
    EwcIaKIcIA
    uwielbiam Kwaśnicę,
    ahh wspominam najmilej ta góralską z Zakopanego. Muszę koniecznie ugotować kiedyś mi cieknie na sam widok i przepis
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)