Pasta z suszonych pomidorów

autor: , kategoria: przekąski na zimno, kuchnia włoska , dodano: 2010-04-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pasta z suszonych pomidorów
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pasta z suszonych pomidorów

Składniki:

Przygotowanie:

Jeśli ktoś gustuje w takich śródziemnomorskich smakach na pewno mu posmakuje taka pasta:)

Przygotowanie zaczynamy zależnie od tego czy pomidory są suche czy w zalewie oliwnej. Jeśli suche to moczymy je w ciepłej wodzie lub kieliszku(200 ml) białego wina przez około cztery godziny. Jeśli są z oliwy, po prostu odsączamy.

Wrzucamy przecedzone pomidory do miski, dodajemy starkowany na drobnych oczkach ser żółty, posiekany ząbek czosnku, bazylię, tudzież szczyptę ziół prowansalskich i oliwę. Jeżeli lubimy możemy dodać trzy sztuki oliwek zielonych, wtedy jednak pamiętamy aby ostrożnie obchodzić się z solą.Miksujemy na jednolitą pastę mikserem, blenderem lub czym mamy pod ręką.

Solimy do smaku i schładzamy w lodówce kilka godzin aż do przegryzienia się składników.

Podajemy z pieczywem, tostami, sandwichami, na krakersach, tudzież z makaronem ugotowanym al dente i podsmażonym lekko z drobiową szynką lub piersią z kurczaka.
Trzeba przyznać że walor estetyczny tej pasty jest raczej mały, ale przyjemny letni i słoneczny smak pomidorów wynagradza to zdecydowanie.
P.s W smaku pasta podobna jest do tej produkowanej przez firmę Lisner.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • malinka118, 2010-06-15 09:04:29
    malinka118
    1
    Oryginalne i pyszne. Odmiana po pastach z jajek czy ryb. Polecam.
  • xellka, 2010-06-15 10:04:46
    xellka
    wygląda fajnie,ale smak suszonych pomidorów to nie bardzo mi leży...
    Komentarz
  • gabka9, 2010-06-15 14:51:54
    gabka9
    0
    Świetny pomysł, nie zgadzam się że wygląda nieapetycznie, jak dla mnie to ślinka cieknie Mmmmm smak lata i wakacji Jak będę mieć pomidory to zrobię na pewno - czarnymi oliwkami.
    Dodaję do ulubionych.


    xellka tutaj oceniamy przepis a nie Twoje lub autorki preferencje smakowe...


  • brzydula_81, 2010-06-15 18:33:58
    brzydula_81
    bardzo ciekawy pomysl na paste robi sie prosto, szybko i mozna ja zastosowac na wiele sposobow. Dodatkowo jest bardzo aromatyczna. Zastanawiam sie tylko ile wychodzi jej z podanych przez Ciebie skladnikow- napisalas 20 porcji- tzn. lyzek?
    dodaje do moich ulubionych
    Komentarz
  • Martilla, 2010-06-22 10:41:30
    Martilla
    1
    Przepis wypróbowałam i już wiem, że ta pasta zagości na stałe w mojej kuchni. Rewelacyjnie smakuje ze świeżą bagietką.
  • Layla79, 2012-06-05 11:56:44
    Layla79
    1
    pasta jest pyszna. można też dodać pestek słonecznika do blendera. ja najbardziej lubię tę pastę na chrupiącej bagietce z piekarnika, tudzież okraszonej mozzarellą, która łagodzi mocny smak suszonych pomidorów.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem