Lasagne

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-04-22
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Lasagne
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Lasagne
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lasagne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lasagne

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso usmażyć na oliwie, osobno na maśle(ok. 3 łyżki) usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Do mięsa dodać koncentrat, poddusić, wlać wodę, dodać cebulę, wymieszać. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Dwie łyżki masła roztopić na małym ogniu, dodać mąkę i wymieszać. Dodawać powoli co jakiś czas mleko, cały czas mieszając (dodawać, mieszać aż zgęstnieje, znowu dodać itd.). Tak powstanie beszamel, który należy doprawić pieprzem i odrobiną soli.

Na dno formy wlać około łyżki wazowej sosu, położyć płat makaronu, trochę sosu, trochę mięsa rozłożyć równomiernie, następny płat mięsa i tak powtarzać czynności. Po bokach wlewamy sos (nie zostawiamy pustej przestrzeni między całością a foremką).

Kiedy dojdziemy już do góry foremki na ostatni płat nie kłaść mięsa, jedynie sos i na to starty ser (tak, żeby przykrył całość kołderką).

Piec 20 minut w 185 stopniach od góry i dołu, potem jeszcze pięć minut tylko od dołu (poziom środkowy piekarnika).

Można udekorować (przed upieczeniem) plastrami pomidora, co wygląda bardzo ładnie.

    Śr. ocena: 4.60 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • r u r k a, 2010-04-22 21:46:36
    r u r k a
    UWAGA! Zapomniałam w składnikach wymienić makaronu
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-04-22 23:01:42
    aleksaa
    mam pytanie, ile takich warstw wychodzi w przeciętnym naczyniu żaroodpornym? ze 2? i na dół łyche sosu, pozniej na każdą warstwę miesa sos, na wierzch i na boki sos, ta ilość sosu w zupelności wystarcza?
    Komentarz
  • r u r k a, 2010-04-23 08:02:14
    r u r k a
    No właśnie nie napisam ile wychodzi, bo w jednym mi wychodzą 2 warstwy plus ta na górze, a w innym wychodzi kilka warstw i wtedy beszamelu niekiedy trzba dorobić.
    Kolejność jest taka: sos, makaron, sos, mięso
    makaron, sos, mięso,
    makaron, sos, mięso... i na koniec makaron, sos i ser.
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-04-23 08:54:48
    aleksaa
    dziękuję za odpowiedź
    Komentarz
  • r u r k a, 2010-04-23 09:01:38
    r u r k a
    Dziękuje za zainteresowanie przepisem.
    Komentarz
  • SleepingBeuty, 2010-04-24 10:30:01
    SleepingBeuty
    4
    Jak ja kocham lasagne ! Można spróbować jeszcze dodać do mięsa usmażoną z cebulką i selerem marchewke. Dodaje bardzo przyjemnego posmaku i słodkości potrawie
  • marricka, 2010-04-24 21:10:32
    marricka
    0
    Pyszności!!
    Zrobię jutro
  • r u r k a, 2010-04-24 21:16:46
    r u r k a
    Polecam z sałatką grecką.
    Komentarz
  • Smynio, 2010-04-24 22:44:50
    Smynio
    2
    Hmmmm.... pysznie wygląda z powodu tego ładnego zdjęcia skorzystam z Twojego przepisu i dlatego też, że nigdy nie jadłam lasagne (nie liczę nie udanego wytworu mojej siostry :P ) bardzo fajny przepis -dzięki
  • r u r k a, 2010-04-24 23:20:00
    r u r k a
    Bardzo się cieszę że ten prosty przepis cieszy się powodzeniem Przy robieniu zdjęć staram się oczywiście jak najlepiej pokazać skład potrawy i przekazać jak może smakować.
    Komentarz
  • marricka, 2010-04-26 13:17:57
    marricka
    Zrobiłam wczoraj, lasagne przepyszna.
    Jednak następnym razem zrobię podwójną ilość sosu beszamelowego, bo gdzieniegdzie makaron był niedopieczony.
    Polecam!
    Komentarz
  • bubbles, 2010-05-01 10:15:43
    bubbles
    -2
    Przepis zapowiada się ciekawie, mam tylko taką uwagę - lasagne to włoska potrawa, więc zioła prowansalskie tak średnio pasują. Polecam raczej bazylię, oregano.
  • plywok, 2010-05-01 10:27:57
    plywok
    0
    lasagne uwielbiam. ja natomiast daje kolejność makaron. sos, mięso i daje ser żółty aby to się lekko połączyło
  • madzialenka 19, 2010-08-03 09:04:49
    madzialenka 19
    ja do sosu dodaje gałkę muszkatołową świeżo startą, pychotka
    Komentarz
  • fioletta2, 2011-01-08 17:33:14
    fioletta2
    Robię dokładnie jak ty i zawsze super wychodzi. Ja dodaję jeszcze pieczarki, kukurydzę a czasami nawet mieszankę chińską, jest bardziej treściwe i kolorowe.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe