Sos vinaigrette

autor: , kategoria: sosy, kuchnia francuska , dodano: 2010-04-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos vinaigrette
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos vinaigrette
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos vinaigrette
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos vinaigrette
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos vinaigrette
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos vinaigrette

Składniki:

  • oliwa [3 łyżki]
  • woda mineralna [3 łyżki]
  • sól - płaska łyżeczka
  • czosnek granulowany [1 szczypta]
  • sok z cytryny [2 łyżeczki]
  • gorczyca [1 szczypta]
  • bazylia [1 łyżeczka]
  • estragon [1 łyżeczka]
  • tymianek [1 łyżeczka]
  • pietruszka [1 łyżeczka] (suszonej)
  • oregano [1 łyżeczka]
  • pieprz [1 szczypta]
  • kurkuma [0.5 łyżeczki]

Przygotowanie:

Wszystko razem wymieszać w słoiczku. Polewać sałatki tuż przed podaniem.

    Śr. ocena: 1.25 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z wędzonym kurczakiem

Komentarze

  • martul, 2010-04-23 12:19:19
    martul
    nie podoba mi się to, że używane są tylko suszone zioła, a gdzie musztarda?
    Komentarz
  • Apsik, 2010-04-23 14:13:23
    Apsik
    Ja wyeliminowałabym wodę i zwiększyła ilość soku z cytryny (a w ogóle zastąpiłabym go octem owocowym).
    Nie mam nic przeciwko suszonym ziołom, czasem trudno mieć pod ręką więcej niż świeżą pietruszkę i szczypiorek. Brakuje mi też odrobiny cukru.

    Komentarz
  • r u r k a, 2010-04-23 19:47:17
    r u r k a
    Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca, którą podałam w składnikach.
    Komentarz
  • skimos, 2010-04-23 21:41:29
    skimos
    Dzięki za przepis! Ja zawsze je kupowałam jako gotowce do rozcieńczania, a tu w końcu będę mogła sama zrobić
    Komentarz
  • r u r k a, 2010-04-23 21:43:54
    r u r k a
    Nie ma za co Jak zrobisz, to oceń
    Komentarz
  • Rena, 2013-10-06 17:15:17
    Rena
    przepis przekombinowany i ciekawe czy te suszone ziola robia sie miekkie.
    Komentarz
  • johambina, 2013-10-09 10:29:59
    johambina
    a ja bym dała świeży czosnek zamiast granulowanego...
    Komentarz
  • Mijanou, 2013-10-11 22:28:06
    Mijanou
    A ja robię inaczej: woda, sok z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnkum vegeta i oliwa. Powyższy przepis też mi się wydaje przekombinowany. Lubię zioła ale ta mieszanka wygląda mi na kakofonię smakową.
    Komentarz
  • Agnieszka987, 2013-10-21 15:03:24
    Agnieszka987
    Rena, Mijanou ocenia się smak czy ilość składników? Jeśli nie testowałaś, nie oceniasz... Proste.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką