Pizza ze świeżych drożdży na średnim cieście

autor: , kategoria: pizze, kuchnia włoska , dodano: 2010-04-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza ze świeżych drożdży na średnim cieście
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza ze świeżych drożdży na średnim cieście
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza ze świeżych drożdży na średnim cieście
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza ze świeżych drożdży na średnim cieście
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza ze świeżych drożdży na średnim cieście
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza ze świeżych drożdży na średnim cieście

Składniki:

Przygotowanie:

Przesiać mąkę (niekonieczne), dodać sól i olej (2 łyżki).

Drożdże rozrobić w wodzie (150 ml) z cukrem, dodać do mąki.

Ugniatać, aż będzie miało jednolitą, gładką konsystencję i nie będzie się kleić do rąk. Ma być miękkie – jeśli będzie zbyt twarde należy dodać wody, jeśli zbyt lejące się, to odrobinę mąki.

Uformować kulę i odstawić przykryte czystą ściereczką na około pół godziny w ciepłe i nieprzewiewane miejsce.

Kiedy już urośnie (moja ulubiona czynność): uderzyć w nie tak, żeby uszło powietrze. Wyjąć i znów zagnieść, uformować kulę i z niej ręcznie wygnieść okrągły placek.
Nakłuć delikatnie widelcem.

Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować składniki (koniecznie oliwę do posmarowania, koncentrat pomidorowy rozmieszany z wodą (50 ml) lub sos pomidorowy, pokroić szynkę, ananasa lub inne ulubione dodatki, utrzeć ser żółty).

Posmarować olejem, nałożyć sos, posypać serem i na końcu ułożyć dodatki.
(Dodatki układamy na końcu, ponieważ wtedy każde mięso się lekko zrumieni, a owoce czy warzywa nie zdążą się spalić w tak krótkim czasie.)

Piec 10 minut w 200 stopniach (na papierze do pieczenia).

Potrawa jest gotowa, kiedy wykałaczka nakłuta w boku ciasta jest sucha, spód daje ładny dźwięk, kiedy się go puka (taki sam dźwięk daje spód chleba, kiedy się lekko puka) i jest lekko zarumieniony, a na wierzchu ser zaczyna się przypalać (inaczej jest w przypadku mozarelli).



Rada: do wyrabiania ciasta doskonali są mężczyźni – mają silne ręce, a ciasto drożdżowe lubi być „męczone”, bo wtedy lepiej rośnie. :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • AlicjaH, 2010-10-03 11:04:27
    AlicjaH
    0
    Pysznie wygląda dodaje do ulubionych i w poniedziałek testuje
  • Evelusia, 2010-10-03 19:53:21
    Evelusia
    0
    Wspaniale wyszła! No i smakowała rewelacyjnie. Ja z ananasa zrezygnowałam, bo niestety nie lubię, ale dałam szynkę, papryczkę i kukurydzę.
  • krecikk13, 2012-06-30 23:23:46
    krecikk13
    0
    do wyrabiania ciasta można też zatrudnić masażystę (nie koniecznie faceta) albo osobę która uczy się na masażystę. Wyrabianie Ciasta drożdżowego to często zalecane "ćwiczenie" zalecane przez wykładowców żeby wyrobić sobie siłę w rękach

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem