ciasto marchewkowe wg Marty Gessler

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-04-23
  • ciasto marchewkowe wg Marty Gessler

Składniki:

  • jajka [4 ]
  • cukier (2 szklanki)
  • mąka (2 szklanki)
  • proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki)
  • soda oczyszczona (2 płaskie łyżeczki)
  • olej (1 i 1/4 szklanki)
  • marchew (drobno starta, 2 szklanki)
  • sól [1 szczypta]
  • cynamon (2 łyżeczki)
  • rodzynki
  • orzechy włoskie

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, olej, marchew, szczyptę soli i cynamon. Na koniec, jeśli ktoś lubi, można dodać rodzynki i/lub orzechy.
Utarte ciasto przełożyć do wysmarowanej blachy (2 keksówki albo 1 duża) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia: ok. 50 min.

Wyśmienite z polewą czekoladową lub lukrem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką