Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Leczo węgierskie – lescó

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia węgierska , dodano: 2009-10-27
  • Leczo węgierskie – lescó

Składniki:

Przygotowanie:

Pokrojony w grubą kostkę boczek stopić. Wyjąć skwarki, a do tłuszczu włożyć smalec i zeszklić na nim obraną i pokrojoną w plastry cebulę, dodać paprykę pokrojoną w paski oraz rozdrobnione pomidory (bez skórki), posolić i dusić. Odstawić z ognia, doprawić mieloną papryką, pieprzem w ziarnach i pokruszoną czuszką. Zamieszać, dusić jeszcze 10 min, dodać skwarki z boczku. Podawać na ciepło z dodatkiem ryżu lub ciemnego chleba.

Można włożyć do leczo pokrojoną w plasterki kiełbasę.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-14 21:21:47
    kropka75
    1
    Zdecydowanie wolę wersję z kiełbasą.

    Jak mnie fantazja ponosi dodaję cukinię, pieczarki i inne cuda. Ale i samo jest bardzo smaczne.
    Uwaga - nie dusić za długo, skóra z papryki odłazi i jest nieciekawie.
  • Monifash34, 2010-01-22 11:41:58
    Monifash34
    2
    Też wolę wersję z kiełbaską,czasem też jak jest sezon to wrzucam cukinię
    Oprócz ryżu i ciemnego chleba można również podawać je z ziemniakami.
    Można także do niego wkładać resztki różnych pieczeni(ale przygotowywanych bez śmietany).Poza tym leczo zyskuje na wielokrotnym podgrzewaniu- tak jak polski bigos
  • MissHuffy, 2010-02-11 00:16:21
    MissHuffy
    Smalec? oj nie:/ poza tym, wg mnie stanowczo za mało przypraw.
    Dla mnie lecza nie ma bez kielbasy i pieczarki, a papryka własnie musi byc bardzo mięciutka, i jak to stwierdziłaś skóra musi odłazić
    Komentarz
  • wiecznie_pod_wiatr, 2010-02-17 18:11:35
    wiecznie_pod_wiatr
    3
    Nigdy nie robiłam lecza z boczkiem, bo nie przepadam. Dla mnie leczo musi właśnie być z kiełbasą. Tak jak już dziewczyny pisały, także dodaję cukinię. I staram się by zbytnio nie rozgotwać, bo papryka i cukinia robią się strasznie "ciapciowate" i nie daję tylko czerwonej papryki a wszystkie kolory, bo lubię gdy leczo jest kolorowe
  • aduskaxdxd, 2010-08-19 15:15:40
    aduskaxdxd
    2
    U mnie zawsze leczo jest z kiełbaską, muszę spróbować z boczkiem

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo