Leczo węgierskie – lescó

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia węgierska , dodano: 2009-10-27
  • Leczo węgierskie – lescó

Składniki:

Przygotowanie:

Pokrojony w grubą kostkę boczek stopić. Wyjąć skwarki, a do tłuszczu włożyć smalec i zeszklić na nim obraną i pokrojoną w plastry cebulę, dodać paprykę pokrojoną w paski oraz rozdrobnione pomidory (bez skórki), posolić i dusić. Odstawić z ognia, doprawić mieloną papryką, pieprzem w ziarnach i pokruszoną czuszką. Zamieszać, dusić jeszcze 10 min, dodać skwarki z boczku. Podawać na ciepło z dodatkiem ryżu lub ciemnego chleba.

Można włożyć do leczo pokrojoną w plasterki kiełbasę.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-14 21:21:47
    kropka75
    1
    Zdecydowanie wolę wersję z kiełbasą.

    Jak mnie fantazja ponosi dodaję cukinię, pieczarki i inne cuda. Ale i samo jest bardzo smaczne.
    Uwaga - nie dusić za długo, skóra z papryki odłazi i jest nieciekawie.
  • Monifash34, 2010-01-22 11:41:58
    Monifash34
    2
    Też wolę wersję z kiełbaską,czasem też jak jest sezon to wrzucam cukinię
    Oprócz ryżu i ciemnego chleba można również podawać je z ziemniakami.
    Można także do niego wkładać resztki różnych pieczeni(ale przygotowywanych bez śmietany).Poza tym leczo zyskuje na wielokrotnym podgrzewaniu- tak jak polski bigos
  • MissHuffy, 2010-02-11 00:16:21
    MissHuffy
    Smalec? oj nie:/ poza tym, wg mnie stanowczo za mało przypraw.
    Dla mnie lecza nie ma bez kielbasy i pieczarki, a papryka własnie musi byc bardzo mięciutka, i jak to stwierdziłaś skóra musi odłazić
    Komentarz
  • wiecznie_pod_wiatr, 2010-02-17 18:11:35
    wiecznie_pod_wiatr
    3
    Nigdy nie robiłam lecza z boczkiem, bo nie przepadam. Dla mnie leczo musi właśnie być z kiełbasą. Tak jak już dziewczyny pisały, także dodaję cukinię. I staram się by zbytnio nie rozgotwać, bo papryka i cukinia robią się strasznie "ciapciowate" i nie daję tylko czerwonej papryki a wszystkie kolory, bo lubię gdy leczo jest kolorowe
  • aduskaxdxd, 2010-08-19 15:15:40
    aduskaxdxd
    2
    U mnie zawsze leczo jest z kiełbaską, muszę spróbować z boczkiem

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe