RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ

  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki:

Przygotowanie:

Jajko utrzeć z cukrem, aż zbieleje, dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać.

Papier do pieczenia pociąć na kwadraty (porcja papieru na całą blachę powinna dać 4 kwadraty, potrzebne jest 6), wysmarować masłem. Na każdy kwadrat wylać łyżkę ciasta i dokładnie rozsmarować na bardzo cienko - mogą to być koła lub kwadraty.

Piec pojedynczo każdy kwadrat 2-3 minuty w 150 stopniach tak, żeby ciastka były złote, ale nie zarumienione.

Jeśli się przypalą, to nie da się ich zwinąć.

Po upieczeniu szybko odkleić od papieru i zawijać na drewniany trzonek np. od łyżki drewnianej. Tak, jak zostaną uformowane tuż po upieczeniu, tak zastygną.

Jeśli się łamią bardzo szybko, to są zbyt upieczone. Jeśli zaś ciągną się i kleją, to za mało.

Na koniec ubić śmietankę i nabić ostudzone rurki.

Uwaga!
Za pierwszym razem zużyłam porcję na około 12 rurek i ani jednej nie zrobiłam ładnej, dlatego zaznaczam, ze jest to przepis trudny. Trzeba nabrać wprawy i wyczuć, kiedy należy już wyjąć i zawijać, a kiedy jeszcze nie. Kiedy ciasto jest blade i nie mamy pewności, to można je leciutko dotknąć - jeśli jest tylko trochę ciepłe i ma gąbczastą konsystencję, to jeszcze chwilę należy piec. Łatwo się poparzyć!

Polecam rurki robić samotnie, kiedy nikt nie przeszkadza (więcej spokoju to mniej oparzeń) i nie podjada (inaczej można się najeść jedynie pieczeniem).

To mój ulubiony przepis. SMACZNEGO! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • aleksaa, 2010-04-23 21:26:01
    aleksaa
    w pierwszym momencie patrząc na zdjęcie myślałam że to naleśniki...
    super przepis! ekstra opisany i nie potrzebne są specjalne foremki do rurek za co duży plus!
    jednak ocenie jak wypróbuję
    Komentarz
  • r u r k a, 2010-04-23 21:39:22
    r u r k a
    Foremek nie używam, bo one sa zwężane, a ja lubię w miarę równe rurki. Co do zdjęcia to bardzo trudno im zrobić zdjęcie, bo sa kruche i nie chcą siedzieć tam, gdzie im każę
    Komentarz
  • przytulanka87, 2010-04-23 23:19:52
    przytulanka87
    Jej....rurki tak pysznie wyglądaja.....aż normalnie muszę wypróbować ten przepis
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-04 18:05:17
    ewelline
    ja również jak spojrzałam myślałam ze to naleśniki
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem