Ciasto z makiem i kremem waniliowym

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2010-04-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z makiem i kremem waniliowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z makiem i kremem waniliowym

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
Masło dokładnie rozetrzeć z cukrem. Powoli dawać jajka. Suche składniki wymieszać i połączyć starannie z mokrymi. Ciasto przekładamy do tortownicy. Osobiście boki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, natomiast dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w 170 stopniach, ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.

Krem waniliowy:
- 150 ml mleka,
- 125 g cukru,
- 2 żółtka,
- 175 g masła miękkiego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Mleko z cukrem podgrzać. Żółtka roztrzepać. Mieszając dodawać mleko do żółtek. Całość pozostawić na ogniu i podgrzewać ok. 10 min. aż słodki syrop zgęstnieje. W między czasie wymieszać mikserem masło z ekstraktem waniliowym. Pod koniec połączyć masło ze słodkim syropem.

Ciasto przeciąć na pół i posmarować kremem. Na wierzchu rozsmarować krem, posypać makiem i skórką pomarańczową.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • bizon666, 2010-05-01 12:44:56
    bizon666
    1
    Fajne proste ciasto, bardzo lubię takie przepisy....
    ale czy ciasto pomimo kremu nie będzie za suche ??

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe