Bułeczki drożdżowe.

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2010-04-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki drożdżowe.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki drożdżowe.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki drożdżowe.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki drożdżowe.

Składniki:

Przygotowanie:

Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodając po łyżeczce cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.

Kiedy rozczyn wyrośnie wlać go do mąki, połączyć z cukrem, tłuszczem i jajkami. Ciasto dobrze wyrobić i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Orzechy, migdały i rodzynki dokładnie posiekać i dodać do ciasta. Ciasto ponownie wyrobić. Formować średniej wielkości bułeczki. Układać na blaszce i smarować po wierzchu rozmąconym żółtkiem.

Możemy dodatkowo bułeczki posypać po wierzchu kruszonką.

Składniki:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g mąki,
- 50 g masła,
- 4 łyżki cukru.

Wszystko starannie wymieszać palcami.

Bułeczki piec w 200 stopniach C, ok. 30-40 min.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • bizon666, 2010-05-01 12:47:27
    bizon666
    2
    Przyznam, że pokusiłam się o wypróbowanie tego przepisu i bułeczki wyszły przepyszne!!!! Moim zdaniem nawet lepsze niż ze sklepu.
  • PatrykLubik, 2017-02-24 09:03:39
    PatrykLubik
    czytałem na stonie Polskich Młynów, że do ciasta drożdżowego najlepsza jest mąki luskusowa, jak uważacie?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem