Zupa krem z awokado

autor: , kategoria: zupy kremy, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2009-11-13
  • Zupa krem z awokado

Składniki:

Przygotowanie:

Owoce awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, a miąższ posiekać (lub rozgnieść widelcem). Cytrynę umyć, sparzyć i otrzeć skórkę, owoc przekroić na pół i wycisnąć sok. Rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć, stale mieszając, na dużym ogniu, aż cebula się zrumieni. Wsypać mąkę i smażyć dalej, mieszając, przez 2 minuty na małym ogniu. Zasmażkę wystudzić. Wlać gorący bulion i na średnim ogniu, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wstawić rondel na rozgrzaną płytkę ochronną, dodać pozostałe składniki (oprócz śmietanki) i gotować zupę pod przykryciem przez 2–3 minut. Zestawić z ognia, lekko przestudzić. Zupę zmiksować (najwygodniejszy jest mikser z końcówką w kształcie ramienia z nożykami). Wstawić rondel ponownie na rozgrzaną płytkę ochronną, wlać śmietankę, wymieszać i podgrzać (nie trzeba zupy już gotować). Doprawić i natychmiast podawać posypaną zieleniną, ewentualnie z groszkiem ptysiowym.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Lenkapuma, 2010-06-15 12:24:07
    Lenkapuma
    2
    Uwielbiam zupy-kremy, a ten należy do ulubionych. Polecam osobom, które lubią niecodzienne smaki. Tylko bez groszku ptysiowego (moim zdaniem psuje delikatny smak awokado).
  • Zmijka, 2010-06-30 19:08:41
    Zmijka
    0
    Zupa dobra, ale nie powala na kolana. Zrobiłam bez soku z cytryny. Szkoda, ze nie jest napisane ile tej maki . Nie podawałam ani z groszkiem, ani z zielenina

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem