Jajeczna pasta do pieczywa

autor: , kategoria: pasty , dodano: 2010-04-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajeczna pasta do pieczywa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajeczna pasta do pieczywa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajeczna pasta do pieczywa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajeczna pasta do pieczywa

Składniki:

Przygotowanie:

Ja robię wersję ekspresową, czyli traktuję składniki blenderem. Ale po kolei:
Gotuję jajka na twardo (około 10 minut). Wylewam wrzątek, nalewam do garnka zimnej wody.Jak trochę przestygną to obieram.
Wyjmuję blender. Do pojemnika z końcówką siekającą wkładam obrane jajka, majonez, starty ser, posiekany szczypior, sól i pieprz. Włączam blender i pasta robi się sama ;) Po niecałej minucie jest gotowa.

Osoby nieużywające blendera pastę możną zrobić klasycznie, czyli:zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, ugotowane jajka i żółty ser. Dodać posiekany szczypior, sól, pieprz i majonez. Dokładnie wymieszać.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 12 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Sensuel, 2010-04-24 23:15:38
    Sensuel
    Czym ta pasta różni się od PYSIOWEJ???
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-04-24 23:37:34
    aleksaa
    serem żółtym i szczypiorkiem ;]
    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-25 08:20:00
    vesenka
    serem żółtym i szczypiorem. Te dwie pasty smakują przecież zupełnie inaczej.
    Dla mnie smaczny jest bazą, w której umieszczam moje ulubione wersje potraw i gdy planuję coś ugotować robię z niego listę zakupów. Mój blog niestety nie ma takiego ułatwienia.
    Komentarz
  • skarbiatko, 2010-04-27 13:45:56
    skarbiatko
    4
    Uwielbiam jaja,pastę według Twojego przepisu zrobiłam dzisiaj rano,zmieniłam tylko zwykłą sól na morską.Bardzo dobra i szybko się robi.
  • karola01, 2010-04-27 19:48:31
    karola01
    4
    Nic dodać, nic ująć! Wyszła przepyszna!!!
  • zuzaneczka, 2010-04-28 12:47:36
    zuzaneczka
    1
    pycha! pastę robiła moja współlokatorka ze studiów tyle że bez sera. od niej "kupiłam" przepis, ale dawno o nim zapomniałam. dzięki za przypomnienie!!
  • szatra, 2010-04-28 13:08:00
    szatra
    A spróbujcie dodać do tej pasty ,zamiast szczypiorku,drobniutko posiekanego czosnku! Pycha!
    Komentarz
  • La Monica, 2010-04-28 16:38:06
    La Monica
    2
    Wszelkim pastom mówię tak!
    I Twoja jest pyszna
  • czarnazuzia1, 2010-04-28 20:33:09
    czarnazuzia1
    2
    Przepyszna pasta .Robilam zawsze bez sera ,teraz dodalam ser w/g Twojego przepisu i smakowalo wszystkim.
  • agus87, 2010-05-04 23:23:40
    agus87
    uwielbiam pasty, ale połączenie sera żółtego i szczypiorku jeszcze w takich ilościach nie przemawia za przyjemnym dniem...
    Komentarz
  • vesenka, 2010-05-05 06:34:45
    vesenka
    agus87, z tych proporcji wychodzi pasty na 6 osób, więc jak podzielisz składniki przez 6 to wyjdzie niecałe 20gram sera na porcję, czyli ilość równa niewielkiemu plasterkowi. Pęczek szczypiorku na 6 osób to też nie tak dużo
    Ta pasta zawsze szybko znika, większość moich gości lubi takie połączenie składników.
    Ale każdy ma swój smak, więc jeśli uważasz,że taki zestaw jest nie dla Ciebie, to nie namawiam. Przecież zawsze można wybrać coś innego
    Komentarz
  • miskowa, 2010-05-05 09:04:59
    miskowa
    1
    do tej pory nie wpadłam na pomysł dodawania sera do jajek, ale na szczęście wrzuciłaś tu ten przepis. Dzięki za niego, pycha. Na pewno będę to częściej powtarzać
  • vild, 2010-05-24 23:18:59
    vild
    1
    robilam, smaczna
  • Madii89, 2010-07-30 12:28:38
    Madii89
    1
    Właśnie kończę tę pychotkę. Do tej pory nie dodawałam do past sera i to był mój wielki błąd. Smakuje o wiele lepiej!! 5+
  • aaricia8, 2010-09-29 22:13:15
    aaricia8
    1
    Z serem nie próbowałam wcześniej, ale to bardzo dobra odmiana.
  • Sensuel, 2010-10-05 21:57:35
    Sensuel
    2
    Zrobione .Szczerze pisząc zastanawiam się nad oceną 4,5 czy 5*.Dałam ser,ale jakoś to smaku za bardzo nie zmieniło,tj.niczym się nie różni od mojej pasty.A oczekiwałam wyczuwalnej zmiany.
    Ser powinien być JAKIŚ.Powinien mieć wyrazisty smak.Może nawet ciut pikantny??
    Ale mnie smakuje ,a to chyba najważniesze
  • AlicjaH, 2010-10-12 13:08:23
    AlicjaH
    2
    Robię identycznie pychotka własnie wczoraj miałam ją na śniadanie -)
  • J_ustyn_a, 2011-12-14 17:26:23
    J_ustyn_a
    ja dodaję jeszcze łyżeczkę chrzanu śmietankowego. dodaje lekkiej ostrości
    Komentarz
  • two tea to room, 2013-05-05 09:45:37
    two tea to room
    1
    Bardzo fajna odmiana dla jajecznej wersji śniadania Ja z racji tego, że nie miałam zwykłego sera żółtego dodałam oscypka - i nawet sporo, ale o dziwo mój luby zorientował się dopiero po pytaniu czy wyczuwa w paście oscypka

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe