Tuńczykowa pasta do pieczywa

autor: , kategoria: pasty , dodano: 2010-04-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tuńczykowa pasta do pieczywa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tuńczykowa pasta do pieczywa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tuńczykowa pasta do pieczywa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tuńczykowa pasta do pieczywa

Składniki:

Przygotowanie:

W malakserze rozdrabniamy cebulę. Dodajemy ogórki i jajka. Traktujemy malakserem aż będą drobniutko posiekane. Teraz dodajemy tuńczyka (w miarę możliwości odsączonego z oleju), majonez i przyprawy. Jeszcze na moment włączamy malakser, żeby składniki się połączyły. I już można nakładać na chlebek. Warto pastę posypać pokrojonym w kostkę kiszonym ogórkiem.

Można zrobić też pastę klasycznie, bez użycia pomocy elektrycznych ;) : Posiekać drobniutko jajka, ogórki, i cebulę. Dodać odsączonego z oleju tuńczyka (tu dobrze sprawdzi się sałatkowy), majonez i przyprawy. Całość wymieszać.

    Śr. ocena: 4.84 / recenzji: 16 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • marricka, 2010-04-29 13:37:27
    marricka
    1
    Bardzo lubię tę pastę. Rzeczywiście, ogórek kiszony bardzo pasuje
  • Cogata, 2010-04-29 15:38:46
    Cogata
    2
    dodatki te same co do sałatki z tuńczyka. pasta rewelacja, łatwo i szybko się robi, dużo lepsza niż te sztuczne sklepowe "szyneczki"
  • CzerwoneUsta, 2010-04-29 17:33:21
    CzerwoneUsta
    1
    Mniaaaaam , pyszna pasta, łatwa i szybka a jaka smaczna
  • skarbiatko, 2010-05-09 18:16:01
    skarbiatko
    4
    Przyszłą kolej na tuńczykową pastę-znikła w błyskawicznym tempie wczoraj.Robi się szybko co sobie baardzo cenię no i
    jest pyszna
  • gryx82, 2010-05-16 19:52:51
    gryx82
    2
    Miła odmiana od sklepowych specjałów, gdy znudzi się nam ser czy szynka. Dodaję również koncentrat pomidorowy (ok. 1 łyżki) i natkę pietruszki, fajnie podkreślają smak ryby No i trochę sproszkowanej papryki chilli, ale to już takie moje zboczenie
  • malinka118, 2010-06-11 08:23:35
    malinka118
    3
    Pyszna. Ja czasem zamiast majonezu i jajek robię z chudym twarogiem, wtedy nada się na diecie Montignaca.
  • aleksaa, 2010-06-11 14:25:30
    aleksaa
    2
    Szkoda że nie mam malaksera bo może wyszło by jeszcze lepsze...
    Zdecydowanie polecam tym którzy posiadają ten rozdrabniacz, bo inaczej, po 1 jest wiecej roboty, po 2 tak ładnie jak na zdjęciu nie wygląda, po 3 składniki nie są dobrze połączone.
    Nie wiem czemu po 10min stania wytrącila mi się woda, ogórka wycisnęłam z wody, tunczyka dobrze odcedziłam, także gdybym chciala podac tą pastę gościom na kolacje to głupio by mi było powiedziec "tylko najpierw sobie wymieszajcie z tą wodą"...
    Może gdy jest dobrze utarte malakserem to nie ma takiego problemu.
    Co do smaku - mi smakuje
  • agnes208, 2010-06-11 16:11:51
    agnes208
    wygląda smakowicie ta pasta chyba się skusze
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-22 23:40:09
    marissima
    -1
    rewelacja
    pasta z rybki to coś zdrowego i pysznego
  • fifiorek, 2010-09-27 13:12:44
    fifiorek
    1
    pasta pyszna
    osobiście wolę wersję robioną tradycyjnie - lubie jak coś chrupie
  • tola3804, 2010-11-23 13:05:29
    tola3804
    1
    Zrobiłam wczoraj. Bardzo smaczna!
  • miskowa, 2010-11-23 14:24:26
    miskowa
    2
    pyszna jest ta pasta do tego stopnia, że zaczęłam ją wyżerać łyżeczką
    Zamiast cebuli dodaję raczej szczypior, ale to już po rozdrobnieniu, jest wtedy łagodniejsza, to dla tych, co nie lubią cebuli. Oprócz tego nie mam zastrzeżeń. Pychota
  • anka_bunio, 2010-12-11 19:37:53
    anka_bunio
    4
    Jest to najsmaczniejsza pasta tuńczykowa na wizażu. Pieprzy cytrynowy na pewno ma w tym spory udzial Zauważyłam, że rodzinki wyżarła ogórki ze słoika, więc wzięłam troszkę zielonego. W smaku wyszło bardzo delikatne i apetyczne, a po przegryzieniu się składników spodziewam się jeszcze większych pyszności
  • roxi:*, 2011-04-26 11:56:52
    roxi:*
    1
    Zainspirował mnie ten przepis na dzisiejsze śniadanie. Wyszło bardzo smacznie i pożywnie. Zmodyfikowałam trochę "recepturę", zamiast cebuli dałam szczypiorek, jako że jest na niego sezon to korzystam ile mogę. Nie dodałam także majonezu, którego nie jadam, mimo jego braku pasta wyszła w sam raz, nie za sucha, dobrze połączona. Używałam robota do rozdrabniania składników.
  • Tencza, 2012-08-22 22:49:40
    Tencza
    1
    Bardzo ją polubiliśmy. Robię regularnie
  • studentkaAM, 2013-09-07 10:44:29
    studentkaAM
    0
    U mnie wyszła bardzo wodnista, ale to pewnie kwestia ogórków W smaku rzeczywiście dobra, choć dla mnie bez szału. Zrobiłam raz, więcej chyba nie wrócę. Ale fajna odmiana od serów i wędlin na śniadanie. 4* ode mnie
  • two tea to room, 2014-01-12 10:54:12
    two tea to room
    0
    U mnie podobnie - wodnista (wina w mega ogórach kiszonych, które miały sporo wody), ale mimo tego smaczna - i tak jak wyżej - świetna alternatywa i odmiana - zwłaszcza w weekendowe śniadania, kiedy można poświęcić więcej czasu na ich przygotowanie (:

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem