Pulpeciki

autor: , kategoria: z mięs mieszanych, kuchnia polska , dodano: 2010-04-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pulpeciki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pulpeciki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pulpeciki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pulpeciki

Składniki:

Przygotowanie:

Bulke namocz w cieplej wodzie i porzadnie odcisnij (najlepiej na sitku).
Pieprz i kostki smakowe rozgniec dokladnie w mozdzierzu, dodaj do miesa razem z natka pietruszki, namoczona bulka, jajkiem i czescia kaszy manny (dosypuj jej stopniowo) - wymieszaj wszystkie skladniki na jednolita mase, tak by mozna bylo latwo formowac pulpeciki (jesli masa sie za bardzo klei dodawaj po lyzce manny).

Cebule pokroj w kostke, a czosnek drobno posiekaj.
Jezeli pomidory w puszcze sa grubo krojone to "rozdziabaj" je bardziej widelcem, jesli uzywasz swiezych pomidorow to tez (a najlepiej zmasakruj je palcami).
W garnku z grubym dnem (srednica ok. 22-24 cm) rozgrzej oliwe i zeszklij na niej cebule z czosnkiem, dodaj pomidory i mieszajac zagotuj calosc. Wsyp kolendre i platki papryki oraz wlej 3\4 bulionu - gotuj sos przez kilka minut na srednim ogniu.
Zmniejsz plomien pod sosem, z masy miesnej formuj pulpeciki i ukladaj je w garnku obok siebie. Jesli czesc pulpecikow wystaje dolej reszte bulionu. Gotuj pod przykryciem na malym ogniu przez pol godziny. Nie mieszac!

Polecam podawac z makaronem razowym.

Gotowe. smacznego:)


P.S.
Mozesz uzyc dowolnego miesa ale do tego zestawu przypraw proponuje wolowo-wieprzowe - pulpeciki dzieki dodatkowi kaszy manny sa bardzo delikatne w smaku.
Innym razem podam wariant drobiowy i wolowy;)
Aha, mnie z tej porcji miesa wychodzi ok. 30 pulpecikow. Sosu jest niewiele, stanowi dodatek do pulpetow, a nie na odwrot, pulpety po ugotowaniu nie maja w nim plywac - calosc sosu redukuje sie do gestej "przystawki" i tak ma byc:)
Nie polecam dodawac soli do sosu, wystarczy sol zawarta w bulionie, a pulpeciki juz sa wystarczajaco przyprawione kostkami smakowymi (jesli nie uzywasz kostek smakowych - tutaj o smaku bazylii, dodaj sol do miesa).

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Smynio, 2010-04-24 23:00:19
    Smynio
    6
    Pulpeciki bardzo we włoskim stylu wyglądają bardzo smacznie.... do tego fajny makaron :P również robię pulpeciki z kaszą manną
    i są rzeczywiście delikatniejsze niż np z bułka tartą. Zaciekawił mnie ten przepis, bo bardzo lubię pulpeciki i kuchnię włoską, a tu jest i to i nutka włoskiego smaku bardzo ładne zdjęcia
  • malwowa, 2010-04-25 12:22:24
    malwowa
    0
    nigdy z kaszą manną nie próbowałam !
    świetny przepis !
    nie za często używam kolendry, więc raczej zrobię bez, ale i tak mi się wydaje, że będą pyszne!
  • mysha25xx, 2010-04-25 20:59:43
    mysha25xx
    Takie pulpeciki z sosem robiłam z przepisu Nigelli, tylko tam było dużo pomidorowego sosu, który uwielbiam. Były pyszne, więc te też zapewne są.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe