Chleb zytnio-orkiszowy na zakwasie, dozwolony od II fay South Beach

autor: , kategoria: chleby, dieta South Beach , dodano: 2010-04-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb zytnio-orkiszowy na zakwasie, dozwolony od II fay South Beach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb zytnio-orkiszowy na zakwasie, dozwolony od II fay South Beach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb zytnio-orkiszowy na zakwasie, dozwolony od II fay South Beach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb zytnio-orkiszowy na zakwasie, dozwolony od II fay South Beach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb zytnio-orkiszowy na zakwasie, dozwolony od II fay South Beach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb zytnio-orkiszowy na zakwasie, dozwolony od II fay South Beach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb zytnio-orkiszowy na zakwasie, dozwolony od II fay South Beach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb zytnio-orkiszowy na zakwasie, dozwolony od II fay South Beach
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chleb zytnio-orkiszowy na zakwasie, dozwolony od II fay South Beach
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chleb zytnio-orkiszowy na zakwasie, dozwolony od II fay South Beach

Składniki:

Przygotowanie:

Na minimum 12 godzin przed pieczeniem chleba nastawiamy zaczyn: w misce mieszamy 360g maki zytniej, 400g wody i zakwas.

*Zaczyn przygotowujemy mieszajac pol szklanki maki zytniej i pol szklanki wody. Zostawiamy na noc w cieplymmiejscu przykryte folia spozywcza. Nastepnego dnia dodajemy rowne porcje wody i maki np. pol szklanki maki i pol szklanki wody lub lyzke maki i lyzke wody. Mieszamy, przykrywamy folia spozywcza i zostawiamy na noc. Czynnosc powtarzamy 5 dni. Ostatniego dnia bierzemy potrzebna do przygotowania chleba ilosc zakwasu. Pozostaly zakwas podkarmiamy znow rowna porcja wody i maki i odstawiamy przykryte do lodowki.Taki zakwas posluzy nam dlugo i wystarczy go podkarmiac przy kazdorazowym pieczeniu chleba gdy czesc go zabieramy.

Ciasto chlebowe:

Do miski z zaczynem dajemy pozostale skladniki. Mieszamy dokladnie. Ja to robie mikserem okolo 20 min az ciasto zacznie "strzelac" - pekaja pecherzyki powietrzne. Odstawiamy ciasto na jakies 30 minut przykryte folia spozywcza.

W tym czasie olejem rzepakowaym smarujemy dwie keksowki. Wysypujemy je maka zytnia typ 2000.

Do tak przygotowanych keksowek przekladamy chleb. Posypujemy czym kto lubi i odstawiamy pod przykryciem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 50stopni. Wstawiamy do niego keksowki z ciastem.

Gdy ciasto wyrosnie mniej wiecej do brzegow keksowek, zwiekszamy temperature do 230 stopni (pieczenie tradycyjne gora dol). Gdy piekarnik osiagnie zadana temperature, pieczemy chleb jakies 20 min. Nastepnie zmniejszamy temperature do 220 stopni i pieczemy jakies 15-20min.

Nastepnie chleb wyciagamy z keksowek i pukamy w denko chleba. Gdy slyszymy pusty dzwiek, chleb jest gotowy. Jesli nie to dopiekamy go jeszcze chwilke.

Chleb suszymy na kratce. Nie kroimy cieplego.

Na zdjeciach chlebki z roznych posiedzen piekarskich :) Jest to najlepszy chleb jaki jadlam :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • cholernarejestracja, 2010-09-04 00:44:18
    cholernarejestracja
    Nie powinno się piec chleba na zakwasie w metalowych formach, i nikomu tego nie polecam - nawet jeżeli są wysypane bułką tartą i natłuszczone.

    Ponieważ pieczywo na zakwasie uwielbiam, to na pewno wypróbuję przepis - leci do ulubionych dodam tylko trochę więcej zakwasu, a nie dodam drożdży, i zobaczymy jak wyjdzie.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem