Błyszcząca polewa do ciast

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia polska , dodano: 2010-04-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Błyszcząca polewa do ciast
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Błyszcząca polewa do ciast

Składniki:

Przygotowanie:

W małym garnuszku żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Czekamy aż napęcznieje (ok 1min). Żelatynę podgrzewamy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia trwa to chwilkę - trzeba uważać by się nie zagotowała!
W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mieszamy by się rozpuścił, dodajemy 2 pełne łyżki śmietany, mieszamy do połączenia składników cały czas trzymając rondel na małym ogniu. Następnie dodajemy 3 czubate łyżki kakao, dokładnie mieszamy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę ponownie mieszając.
Polewę zdjąć z ognia i poczekać z rozsmarowywaniem aż trochę się ostudzi :)
Polewa do wystygnięciu nie kruszy się.

Polecam!
i smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Black Cashmere, 2010-05-23 19:42:31
    Black Cashmere
    0
    Świetna polewa, w końcu jakiś przepis, gdzie potem polewa się nie kruszy. W dodatku bardzo łatwo i szybko się robi i jest taaaaka czekoladowa
  • ferguusson, 2010-05-23 22:35:22
    ferguusson
    1
    daję 5 gwiazdek mimo że jeszcze nie testowałam-ale podoba mi się dodanie żelatyny do przepisu-i rzeczywiscie polewa powinna zmienić swoje właściwosci, być teższa i nie "ciapać" się, ani nie kruszyć.

    robię identyczną-tylko że bez żelatyny i dodaję czasem aromatu (waniliowego lub migdałowego).
  • pysiamn, 2010-05-24 07:07:43
    pysiamn
    dzieki za przepis daje do przetestowania
    Komentarz
  • libra777, 2010-05-24 08:59:03
    libra777
    Żelatyna?To może być ciekawe , ciężko zrobić dobrą polewę, na pewno wypróbuję.
    Komentarz
  • kirsza, 2010-08-14 23:39:33
    kirsza
    właśnie ją robię
    Komentarz
  • vild, 2010-08-15 21:07:11
    vild
    zelatyna w polewie czekoladowej??
    hmmm sprobuje nastepnym razem
    Komentarz
  • daget, 2010-11-16 17:47:29
    daget
    2
    Super polewa, nie kruszy sie podczas krojenia i nie obsypuje z ciasta. Grunt to dobrze przygotowac zelatyne aby nie bylo w niej zadnych grudek a nastepnie ostudzic ja. Chyba ze sie komus niemilosiernie spieszy to musi byc przygotowany na stan bardzo cieknacy.
  • vild, 2011-03-22 13:49:02
    vild
    1
    zaintrygowala mnie ta zelatyna!! .... hmm sprobowalam, oczywiscie zrobilam polewe swoim sposobem (tzn na oko) i dodalam tym razem zelatyne. polewa wyszla mi jak zawsze bardzo dobra, ale jednak inna, to zasluga zelatyny
    dzieki, juz chyba zawsze bede ja dodawac

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe