Ciasto czekoladowe z kremem

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia polska , dodano: 2009-11-13
  • Ciasto czekoladowe z kremem

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
Oddzielić białka od żółtek (4 sztuki). Białka ubić z solą na sztywną pianę. Masło (15 dkg) utrzeć z cukrem pudrem (1 szklanka) na puszystą masę i – ucierając – dodawać po jednym żółtku. Obie mąki (pszenną i ziemniaczaną) wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-żółtkowej dodawać na przemian porcję śmietanki (1/2 szklanki) i porcję mąki, razem utrzeć na jednolitą masę, pod koniec wlać kilka kropel aromatu cytrynowego. Ciasto delikatnie połączyć z ubitą z białek pianą, przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 40 min.

Przygotować krem:
Śmietankę (1/4 szklanki) wraz z pokruszoną gorzką czekoladą gotować do czasu rozpuszczenia się czekolady. Pozostałe dwa jajka utrzeć z cukrem pudrem (3/4 szklanki). Masło (25 dkg) zmiksować najpierw samo, a potem z dodawanymi na przemian porcjami masy jajecznej i ostudzonej masy czekoladowej.

Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki, spodni posmarować kremem, przykryć pozostałym, lekko docisnąć, z wierzchu polać polewą przygotowaną wg przepisu na opakowaniu, posypać białą czekoladą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • jagodowy smak, 2010-11-11 08:57:02
    jagodowy smak
    Upiekłam w niedzielę tylko nie wyrósł mi tak pięknie jak twój-nie wiem dlaczego,moim dzieciakom strasznie smakuje szczególnie krem
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe