Stefanka

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia polska , dodano: 2010-04-25
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Stefanka
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Stefanka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stefanka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stefanka

Składniki:

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z mąki, 3/4 szkl cukru, 200g margaryny, miodu, jajek i sody. Formujemy z niego wałek i dzielimy na 3 części (każda waży ok 350g).
Każdą z nich wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia - jest to dosyć męczące bo ciasta nie da się rozwałkować i trzeba pomału dociskając starać się rozłożyć je w miarę równo na blasze. Używam blachy o wymiarach ok 23x38cm.
Każdy placek pieczemy na złoto przez ok 15min w temp 160'C.

Czas na krem. W garnku gotujemy mleko z 3/4 szkl cukru (max), cukrem waniliowym oraz masłem i sokiem z cytryny (niekoniecznie). Gdy wszystko się rozpuści ściągamy garnek z ognia, wsypujemy kaszę i energicznie mieszamy ok 1min.
Garnek ustawiamy z powrotem na palniku i gotujemy mieszając aż osiągniemy konsystencję budyniu. Następnie odkładamy krem na chwilę w chłodne miejsce.
Wierzchnia warstwa ochładza się szybciej więc po 5-10min można ją już nakładać na pierwszy placek ciasta. Krem przykrywamy kolejnym ciastem i wykładamy drugą połowę kremu, na to znowu ciasto.
Ważne by krem który nakładamy nie był zimy, ma być lekko ostudzony!

Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na cały dzień (warstwy ciasta miękną).

Ciasto przed podaniem polewamy polewą.
Polecam: http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2319

Dodatkowa opcja:
- można każdy placek posmarować kwaśną marmoladą lub powidłami.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • portier, 2010-05-08 15:16:04
    portier
    2
    zdecydowanie wolę wersję tradycyjną, tj bez dodatku konfitury polecam wypróbować! szczególnie najlepsze jest 2 lub 3 dnia o ile tyle wytrzyma
  • malinka118, 2010-05-18 17:19:34
    malinka118
    1
    Wygląda bardzo apetycznie, mnie również konfitura tutaj nie pasuje.
  • Black Cashmere, 2010-06-01 18:45:48
    Black Cashmere
    1
    Bardzo dobry przepis, zwłaszcza, że szukałam ciasta, w którym zużyje kasze manną, którą moja mama chomikuje nie wiem po co
    Robiłam bez soku z cytryny i powideł śliwkowych i drugą wersję z powidłami. Jednak rodzinie bardziej smakowała wersja II, bo była mniej mdła.
    Ja kładłam gorącą masę między placki, przez co ciasto szybciej było wilgotne, bo naszło parą z masy.
  • aleksaa, 2010-06-02 00:17:53
    aleksaa
    super że smakowało
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-28 16:36:17
    ewelline
    2
    Jadłam stefankę u cioci "na imieninach" i bardzo mi smakowała i wyglądała tak pięknie jak Twoja, z tego co się orientuje przepisy na stefankę są bardzo zbliżone wiec daje 5 gwiazdeczek
  • blonde_hair, 2011-03-18 22:58:25
    blonde_hair
    1
    Znam to ciasto pod nazwa piernik czeskiMoje ulubione, choc pracochłonne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe