Gołąbki.

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2010-04-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki.

Składniki:

  • mięso mielone [1 kg]
  • ryż (3 woreczki, opakowania po 100 g)
  • jajka [3 szt.]
  • koncentrat pomidorowy [1 ] (słoiczek)
  • keczup [1 ] (średni słoiczek)
  • kapusta (2 średnie główki lub 1 większa główka)
  • przyprawa warzywna (Vegeta)
  • pieprz
  • sól
  • ocet [4 łyżki]
  • woda [1 l]

Przygotowanie:

Mięso mielone wymieszać z ugotowanym i ostygniętym ryżem, jajkami, trzema łyżkami ketchupu, jedną łyżką koncentratu pomidorowego i dodać do smaku Vegetę i pieprz. Dobrze wymieszać.

Z główki kapusty wydrążyć twardy "środek" i ugotować ją w osolonej wodzie. Gotować na małym ogniu do momentu aż liście zaczną odchodzić od główki kapusty (ok. 1 godz.).

Pojedynczo wyciągać ugotowane liście.

Następnie liście ponownie wkładamy do tej samej wody, dodajemy do niej ocet i gotujemy jeszcze przez ok. 1 godz. Ocet spowoduje, że liście naszej kapusty nie rozpadną się podczas dalszego gotowania.

Gdy kapusta będzie już gotowa, na każdy liść kapusty nakładamy po łyżce farszu i zawijamy. Gołąbki układamy na bawełnianej ściereczce aby odsączyć wodę z liści kapusty.

Gołąbki układamy warstwowo w garnku.

Z 4 kopiastych łyżek ketchupu, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczek Vegety i ok 1 litra wody przyrządzamy sos. Dokładnie mieszamy aby ketchup i koncentrat się rozpuściły w wodzie. Zalewamy tym gołąbki i pieczemy w piekarniku przez ok. 1,5 godz. w 200 st. C.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Polecany film:

Faszerowana dynia - Joanna Bielak

Komentarze

  • bizon666, 2010-05-01 12:41:27
    bizon666
    Dobrze opisany przepis i ładne zdjęcie. Z pewnością wypróbuję ten przepis.
    Komentarz
  • polutek, 2010-10-16 22:42:01
    polutek
    -1
    Rewelacja! Ja wypróbowałam za drugim razem dziki ryż Kupca do tych gołąbków i musze przyznać, że są jeszcze bardziej rewelacyjne (ryż ma niesamowity posmak) a do tego mega ciekawe. Ciemny ryż nadaje im charakteru I do tego ten pomidorowy sosik. Mniam mniam.
  • himalaya, 2011-08-21 04:24:39
    himalaya
    1
    Pyszne - robie jeszcze raz bo zostaly pozarte szybciej niz zdazylam powiedziec smacznego. Swietny patent z tym octem. Pytanko: czy przy pieczeniu trzeba je przykryc czy maja byc otwarte? Pierwsze pieklam otwarte i troche poschly na wierzchu. Teraz probuje upiec przykryte. Dzieki za przepis - dodaje do ulubionych.
  • elizabeth10485, 2012-03-29 14:16:52
    elizabeth10485
    moja znajoma zapieka gołąbki w piekarniku w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Trochę długie gotowanie 1 godz. na główke kapusty później 1 godz. liście i same gołąbki 1.5 godz.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem