Chleb z ziarnami - szybki i smaczny (bez wyrastania)

autor: , kategoria: chleby , dodano: 2010-04-28
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chleb z ziarnami - szybki i smaczny (bez wyrastania)
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chleb z ziarnami - szybki i smaczny (bez wyrastania)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb z ziarnami - szybki i smaczny (bez wyrastania)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb z ziarnami - szybki i smaczny (bez wyrastania)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb z ziarnami - szybki i smaczny (bez wyrastania)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb z ziarnami - szybki i smaczny (bez wyrastania)

Składniki:

  • mąka [1 kg] (wrocławska)
  • ziarna sezamu [1 szklanka] (różne ziarna, w tym mniej słonecznika)
  • otręby pszenne [1 szklanka] (daję żytnie, najlepsze są 4 zboża)
  • cukier [2 łyżki] (na zaczyn)
  • sól [1 łyżka] (na zaczyn)
  • olej [2 łyżki] (na zaczyn)
  • woda [1 l] (letnia, przegotowana, na zaczyn)
  • drożdże [100 g] (świeże, na zaczyn)

Przygotowanie:

Ziarna dodane do chleba mogą być różne np.siemnie lniane,pestki dyni,sezam i słonecznik.
Co do otrębów to ja daję żytnie,ale mogą być też pszenne.
Mąka podobno powinna być tylko "wrocławska",ale z "gdańskiej" też wychodzi.Jak przetestuję zwykłą pszenną to napiszę.Póki co robiłam tylko z wrocławskiej.



Zaczyn:

Drożdże,cukier,sól i olej rozpuścić razem.
Jal będzie płynne to dodawać po trochu wody i mieszać.


Ciasto:

Do mąki,nasion i otrębów dodajemy po trochu nasz zaczyn.
Mieszamy.
Jak będzie za gęste to dodawać trochę wody jeszcze.

2 keksówki posmarować olejem i wysypać mąką.
Najalać do 1/2 foremki.Wyrównać i do nagrzanego piecyka włożyć.

Piec w 190C ok 1h i 15 min.

    Śr. ocena: 4.33 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • pinaplesss, 2011-10-28 20:23:38
    pinaplesss
    Troche dużo drożdży, nie lubię jak chleb nimi pachnie. Znam praktycznie identyczny przepis, lecz z mąka krupczatką, gdzie na powyższe proporcje mąki daję 50g drożdży i chlebek zawsze się udaje.
    Komentarz
  • adrijah, 2012-05-23 16:42:54
    adrijah
    1
    Dzisiaj z drobnymi modyfikacjami upiekłam z połowy porcji jeden chlebek. Pyycha A jak pięknie pękł! Zdecydowanie będę do niego wracać

    http://breakfast.blox.pl/2012/05/Chleb-z-siemieniem-i-sezamem.html
  • marieee, 2014-05-13 16:34:06
    marieee
    0
    Wyszedł pyszny! własnie wystygł i sobie ukroiłam. Mmmmm
  • lucna1780, 2015-10-06 14:03:22
    lucna1780
    0
    A słyszeliście może o tym by chlebek w domu robić z gotowych mieszanek? Też na początku wydawało mi się to dziwne, lecz postanowiłam spróbować. Znalazłam ekologiczne zestawy na domowychlebek.pl , mają je z kilkoma rodzajami mąki, w zależności na co mamy ochotę. Gdy zestaw przyszedł do domu wystarczyło tylko przygotować składniki i zabrać się do pieczenia. Chlebki te można robić w piekarniku lub wypiekaczu. Po upieczeniu nie mogłam nacieszyć oczu i podniebienia. Wyszedł przepyszny!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem