Pikantna pasta jajeczna

autor: , kategoria: pasty , dodano: 2010-04-28
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pikantna pasta jajeczna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pikantna pasta jajeczna

Składniki:

Przygotowanie:

Past jajecznych na smacznym wizażu jest sporo ale mimo wszystko mam nadzieję, że ktoś wypróbuje także mój przepis :) Polecam!

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu przeciskamy przez praskę lub dokładnie zgniatamy widelcem. Musi powstać w miarę gładka masa.
Cebulę drobniutko siekamy i dodajemy do jajek.
Ogórek kiszony/konserwowy (średniej wielkości) ścieramy na tarce na drobnych oczkach, odciskamy nadmiar soku i dodajemy do jajek i cebulki. Mieszamy wszystkie składniki. Teraz dodajemy łyżeczkę ostrej musztardy (pasta musi być pikantna), łyżeczkę majonezu, trochę kurkumy (dla intensywnie żółtego koloru) oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe :)

Pasta powinna poleniuchować w lodówce kilka godzin (najlepiej dobę) aby składniki dobrze się "przegryzły" :) W ramach kombinacji można dodać także inne składniki np. pora ale ja najbardziej lubię ją w tej podstawowej wersji.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • aleksaa, 2010-05-08 10:59:51
    aleksaa
    4
    pychota zaczełam robić i gdy przyszło mi dodać musztarde okazało się że jej NIE MAM... musiałam się ratować pikantną papryką i czosnkiem, mimo wszystko wyszło super.

    kolejnym razem zrobiłam z musztardą i również było świetne!

    Jajek nie ugniatałam tylko tak jak ogórek starłam na małych oczkach. POLECAM
  • Susanna, 2010-06-07 08:52:14
    Susanna
    Bardzo się cieszę, że ktoś wypróbował ten przepis bo to naprawdę pyszna sprawa. Jeśli ktoś nie je mięska w piątek to ta pasta na kanapkę do pracy jest idealna
    Ciesze się, że mimo "pokombinowania" wyszło pysznie!
    Komentarz
  • marronelle, 2010-08-18 08:16:29
    marronelle
    1
    Pyszny przepis... faktycznie, na kanapce smakuje wyśmienicie!!!
  • anka_bunio, 2010-11-06 18:23:14
    anka_bunio
    3
    Świetna! U mnie z kolei zabrakło ogórków i musiałam się ratować tymi z sałatki... a one słodkie są! Mimo wszystko jednak pasta jest pyszniutka, moja wyszła mało pikantna, ale jutro dodam do reszty więcej musztardy.
    No i fajny pomysł z kurkumą
    Polecam
  • Myszos80, 2012-03-26 08:27:25
    Myszos80
    1
    Właśnie zrobiłam dokładnie jak w przepisie i jest naprawdę przepyszna, daję 5
  • pinaplesss, 2013-01-02 21:20:27
    pinaplesss
    1
    Pychota!!! Jedna z lepszych past jajecznych. I ma ladny kolorek
  • iceflower, 2013-01-07 15:50:13
    iceflower
    0
    bardzo smaczna pasta, zrobiłam wczoraj i dzisiaj wcinałam z nią kanapki w pracy. ciekawa odmiana, robiłam z ogórkiem kiszonym i chyba jednak bardziej pasowałby konserwowy, jak do sosu do hamburgerów. mojemu TŻowi mniej smakowała taka niż klasyczna z samym majonezem i szczypiorkiem/cebulką, ale on nie lubi musztardy, więc się nie liczy.

    nie barwiłam kurkumą, uważam że nie ma sensu, może jakbym podawała na imprezie taką pastę to bym jej dodała.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe