Pierogi ze szpinakiem i białym serem

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, kuchnia polska , dodano: 2010-04-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi ze szpinakiem i białym  serem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi ze szpinakiem i białym  serem

Składniki:

Przygotowanie:

Szpinak mrożony odstawić wcześniej aby się lekko odmroził..odsączamy, przesmażamy z roztartym czosnkiem. Szpinak mieszamy z rozdrobnionym serem, doprawiamy do smaku.Z mąki,jajka(żółtko),ciepłej wody ugnieść ciasto tak jak do zwykłych pierogów.Ciasto wałkujemy, wycinamy krążki. Na środek krążków z ciasta nakładamy farsz. Dokładnie sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Do pierogów doskonale pasuje sos czosnkowy,olej z cebulką przysmażoną na złoto.Smacznego.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Cogata, 2010-04-29 15:36:48
    Cogata
    0
    Szpinaczek! kocham szpinaczek! właśnie wt en sposób robiony, na patelnię i z czosnkiem. pychota! jadłam tarte ze szpinakiem, makaron z gorgonzolą i szpinakiem, ale pierogów jeszcze nie było dobry przepis, łatwy i zwięzły.
  • aleksaa, 2010-04-29 15:38:20
    aleksaa
    wyglądają uroczo
    szpinak taki już rozdrobniony czy lisciasty?
    Komentarz
  • halfsara, 2010-04-29 15:53:29
    halfsara
    0
    pycha..wlasnie bardziej mi smakuja z twarogiem niz np. fetą.Nie napisałas co zrobic z margaryną (dla mnie tutaj zbedna,ewentualnie szpinak z czosnkiem podsmażan na maśle) ,ziemniakami i cebulą. Przepis pozostaje wiec troche niejasny .Z doswiadczenia wiem ,ze lepiej smakuje ze szpinakiem w lisciach No i warto sypnąć szczypte soli i pieprzu do smaku.
  • Nevermind991, 2010-04-29 16:42:03
    Nevermind991
    Masło do cebuli jeśli ktoś woli np. z cebulką to trzeba na czymś usmażyć,ja osobiście lubię z sosem czosnkowym.
    Pozdrawiam.
    Komentarz
  • marricka, 2010-04-30 12:24:09
    marricka
    1
    Nie przepadam za szpinakiem, ale te pierogi są boskie!! Zawsze mi smakują, zwłaszcza z podsmażoną cebulką Muszę w końcu sama je zrobić!
  • anka_bunio, 2010-08-18 19:17:20
    anka_bunio
    1
    Bardzo smaczne, choć dzisiaj wyjątkowo nie chciały mi się kleić. Może dlatego, ze użyłam mąki pełnoziarnistej?
  • marta200, 2012-12-15 12:10:43
    marta200
    możesz dopisać co trzeba zrobić z tymi ziemniakami?
    będę wdzięczna )))
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem