Pyszna pierś z kurczaka w chrupiącej panierce

autor: , kategoria: z drobiu, dodano: 2010-04-29
  • Pyszna pierś z kurczaka w chrupiącej panierce

Składniki:

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i rozbijamy na kotlety. Następnie solimy, pieprzymy i obkładamy startym czosnkiem z każdej strony (ja daje około szczypty przypraw na każdą stronę mięska). Odkładamy mięso na chwilę do lodówki, żeby przesiąkło przyprawami.
Przygotowywujemy panierkę. Na duży płaski talerz wysypujemy 6 łyżek bułki tartej, 4 łyżki mąki i 4 łyżki rozdrobnionych płatków kukurydzianych (potrzebną ilość płatków wkładamy do woreczka i rozdrabniamy ugniatając łyżką). Całość mieszamy.
Jajko roztrzepujemy w osobnej miseczce, wraz ze szczyptą soli, oraz dwiema szczyptami papryki ostrej, czosnku granulowanego i pieprzu (można użyć więcej przypraw).
Mięso moczymy w jajku i obtaczamy w przygotowanej panierce.
Całość smarzymy kilka minut z dwóch stron na głębokim oleju.

Mięso nadaje się do tradycyjnych obiadów, świetnie smakuje też podane z sałątką grecką.
Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Zupa fasolowo-pomidorowa
  • Mniam: 4
    Lukier plastyczny do dekoracji tortów
  • Mniam: 1
    Spaghetti alle vongole z filmu Depresja Gangstera
  • Mniam: 3
    Lekki sernik truskawkowy (na zimno)

Zamknij