Masa cukrowa do dekorowania tortów

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-04-29
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Masa cukrowa do dekorowania tortów
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Masa cukrowa do dekorowania tortów
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Masa cukrowa do dekorowania tortów
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Masa cukrowa do dekorowania tortów

Składniki:

Przygotowanie:

Żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na ok. 5 minut aż się rozpuści. Najlepiej zrobić to w jakimś małym garnuszku/naczyniu, które potem umieścimy w/nad garnkiem z gotującą wodą.

Polecam metodę trzymania nad gotującą wodą, choć należy uważać żeby się nie poparzyć gorącą parą, ale dzięki temu możemy kontrolować sytuację.
Do żelatyny dodajemy bowiem glukozę i czekamy, aż się rozpuści ale nie do końca. Ważne żeby jej nie zagotować ! Musimy więc wyczuć odpowiedni moment (nie, to nie jest trudne!)

Kiedy mieszanka jest prawie rozpuszczona zdejmujemy naczynie i dodajemy 2 łyżeczki Planty.
Mieszamy aż się wszystko rozpuści i przelewamy do większego naczynia np. miski.

Czekamy aż troszkę przestygnie i zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder i mieszać. Na początku robota jest niezbyt miła bo wszystko się lepi, dlatego najlepiej użyć np. łyżki do mieszania. Cukier dodajemy do momentu, aż powstanie gładka masa o konsystencji plasteliny.

Uwaga pod koniec kontrolować kiedy przestać wsypywać cukier bo w zależności od gatunku może go wystarczyć nieco mniej niż 80dag.

Kiedy masa lepi się jak plastelina jest już gotowa.

Można ją użyć w białej postaci, ale też barwić np. barwnikami spożywczymi.

Uwaga: bardzo szybko wysycha dlatego jeżeli używamy jej do lepienia b. zaawansowanych rzeczy (ale nawet choćby różyczek) i zauważymy że wysycha i pęka zwilżamy ręce i ją "odświeżamy" ;)

Masę można rozwałkować na gładki placek podsypując blat/stolnicę mąką ziemniaczaną!
Warstwa nie powinna być zbyt gruba, ale też nie za cienka bo przy przenoszeniu na tort może się rozerwać (czego bardzo nie chcemy!).
Najlepiej żeby miała ok. kliku milimetrów.
WAŻNE: masa nie można nakładać na masy zawierające bitą śmietanę bo się rozpuści. Dlatego tort najlepiej posmarować cieniutką warstwą masła (można je też utrzeć z cukrem pudrem).

WAŻNE II: jeżeli nasz tort nie będzie miał gładkiej powierzchni będzie to widać - należy więc dążyć do takowej! (czyt. zalepić ew. dziury;) )

Ozdoby na masie cukrowej przyklejamy "na wodę" lub na kawałek wilgotnej masy.

Masa niby nadaje się do przechowywania w lodówce i wykorzystania później - jednak w moim przypadku okazało się, że była zbyt sucha i jej ponowne wyrobienie zajęłoby za dużo czasu - prościej zrobić nową.

Ozdoby można jednak z powodzeniem robić na zapas i przechowywać w lodówce np. w plastikowym woreczku.

Przy dekorowaniu tortu pokrytego masą należy bardzo uważać bo wszelkie tłuste plamy (z masy) będą potem widoczne.

Za pierwszym razem można się trochę zniechęcić, ale zapewniam że z każdym następnym razem praca z masą idzie łatwiej.

Z podanej ilości wychodzi masa na pokrycie przeciętnego tortu + kilka ozdób (ale wiadomo - zależy jakich ;) )
Generalnie polecam wcześniej zrobić porcję na ozdoby - (jeżeli planujemy takie zaawansowane przestrzennie;) ), a masę na pokrycie tortu bezpośrednio przed jego ozdabianiem.
Potem bez stresu przyklejamy gotowe ozdoby i zachwycający tort gotowy!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Sensuel, 2010-04-29 23:22:20
    Sensuel
    Też mam w swoich przepisach taką masę.Strasznie ciężka jest do zrobienia.Za nim mi się udało cokolwiek z niej zrobić to się ostro na wkurzałam
    Komentarz
  • alkamor, 2010-04-30 11:47:13
    alkamor
    1
    robię identyczną i jest bardzo prosta w zrobieniu i daje bardzo duże możliwości "dekoratorskie"
  • Yoolia, 2010-04-30 16:03:30
    Yoolia
    0
    Masa jest bardzo fajna, super pomysł na oryginalny tort. Efekt murowany. Oczywiście pięć gwiazdeczek za baaardzo dokładny opis.
  • zuzaneczka, 2010-04-30 21:00:18
    zuzaneczka
    sensuel - faktycznie
    z tym zapachem arakowym to dobrze Ci się wybrało bo świetnie się nadaje - masa cudnie pachnie!
    pierwszym razem też straciłam sporo nerwów, ale następnym było już dużo lepiej.

    właśnie zapomniałam dopisać że masę można aromatyzować zapachami do ciast
    Komentarz
  • AgaZ, 2010-05-17 11:58:00
    AgaZ
    0
    W ciemno daję 5 gwiazdek za bardzo dokładny opis i zdjęcia - bo dla mnie to już jest mistrzostwo. Nie wiem czy kiedyś uda mi się na tyle opanować sztukę kulinarną, żeby móc tak przystroić tort.
  • zuzaneczka, 2010-05-17 12:04:23
    zuzaneczka
    Aga na pewno kiedyś bawiłaś się plasteliną - to dokładnie to samo
    a na zdjęciu moje dwa, jak dotąd jedyne, torty dekorowane w ten sposób
    Komentarz
  • Martilla, 2010-05-18 17:16:07
    Martilla
    -1
    Za pomocą tej masy można wyczarować cuda do dekoracji. Rewelacja
  • daget, 2010-05-25 16:57:12
    daget
    1
    Jesli ktos szuka czegos zaskakujacego, to ,to jest to czego powinien sprobowac. Nalezy jednak uzbroic sie w duza miare cierpliwosci i w zaden sposob sie nie zniechecac. Odrobina pomyslow i mozna zaszokowac fantazja swoich gosci.
    A uzycie barwnikow pozwala na wyczarowanie tego czego sie zapragnie.
  • cholernarejestracja, 2010-05-25 17:14:51
    cholernarejestracja
    Hurra, ten przepis spada mi jak z nieba (: będę niebawem robić taki tort, i szukałam czegoś sprawdzonego. Recenzję machnę jak już zrobię, a tymczasem lukier wędruje do ulubionych.
    Komentarz
  • malinka118, 2010-05-31 18:09:04
    malinka118
    0
    Takiego przepisu szukałam. Pomoże mi udekorować tort dla synka na urodziny. Daję 5 w ciemno bo wygląda super.
  • cholernarejestracja, 2010-06-09 14:44:45
    cholernarejestracja
    2
    No i powróciłam Skorzystałam z Twojego przepisu robiąc mój wizażowy tort, i byłam absolutnie zachwycona. Z masą pracuje się świetnie - jak z plasteliną faktycznie. Dobrze się wałkuje, podsypana mąką się nie klei, mokrą ręką/palcem można wyrównać niedoskonałości.

    Polecam natomiast mieć zapas cukru pod ręką - 800g na jedną porcję mi wystarczyło ledwo-ledwo, i gdybym miała, to podsypałabym jeszcze więcej.

    Ale masy wychodzi baaardzo dużo, ja dwoma porcjami pokryłam trzypiętrowy tort + ozdoby + jeszcze mi trochę zostało

    Do białej wersji dodałam kwasku cytrynowego, żeby nadać lukrowi smaku, i też wyszło pyszne (chociaż sypnęłam go trochę za dużo ).

    Zamieściłam też w moim przepisie odwołanie do Ciebie, polecając właśnie ten lukier. Mam nadzieję, że to nie problem
  • zuzaneczka, 2010-06-10 15:28:13
    zuzaneczka
    zgadzam się z ilością cukru, mnie właśnie brakło ale dosypałam mąkę ziemniaczaną
    u mnie i tak tej masy nikt nie zjada bo za słodka no ale przynajmniej robi wrażenie hihihi
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-06-11 04:45:08
    cholernarejestracja
    Oj, u mnie dokładnie to samo co mi brakło to podsypałam mąki, i w sumie nawet chwalili, że dobre, ale też większość została i się nie dziwię, bo słodkie toto strasznie. Ale głównie ma wyglądać
    Komentarz
  • malinka118, 2010-06-25 09:40:40
    malinka118
    Zuzaneczko czy można łączyć ze sobą masę cukrową z masą z pianek. Np cały tort pokryc cukrową a na to ozdoby z piankowej? Nie umiem u siebie znaleźć niebieskiego barwnika spożywczego a potrzebuję niebieskie ozdoby i chciałam je zrobić z piankowej. Chyba że podpowiesz mi czym zabarwić masę cukrową na niebiesko?
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-25 09:55:43
    zuzaneczka
    malinko spokojnie możesz łączyć obie masy. Niestety nie mam jeszcze doświadczenia z barwnikami dlatego nic nie polecę.
    Komentarz
  • nula26, 2013-07-20 15:36:45
    nula26
    0
    Witam Zastanawiam się jak kroi się tort pokryty taką masą cukrową i czy można go trzymać w lodówce czy może jest to niewskazane.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem