Ribbenstag - duńskie danie z wieprzowych żeberek ze skórą

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2010-04-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ribbenstag - duńskie danie z wieprzowych żeberek ze skórą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ribbenstag - duńskie danie z wieprzowych żeberek ze skórą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ribbenstag - duńskie danie z wieprzowych żeberek ze skórą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ribbenstag - duńskie danie z wieprzowych żeberek ze skórą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ribbenstag - duńskie danie z wieprzowych żeberek ze skórą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ribbenstag - duńskie danie z wieprzowych żeberek ze skórą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ribbenstag - duńskie danie z wieprzowych żeberek ze skórą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ribbenstag - duńskie danie z wieprzowych żeberek ze skórą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ribbenstag - duńskie danie z wieprzowych żeberek ze skórą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ribbenstag - duńskie danie z wieprzowych żeberek ze skórą

Składniki:

  • sól (najlepiej gruboziarnista)
  • żeberka [1 kg] (ze skórką, duńska nazwa to ribbenstege)
  • pieprz (do smaku)
  • woda (do podlewania)
  • dżem [2 łyżeczki] (do smaku, np. truskawkowy, czarna porzeczka)
  • mąka (do zaciągnięcia)
  • kostka smakowa (mięsna/ewentualnie)
  • woda (z ugotowanych ziemniaków, w zależności ile sosu chcemy mieć)

Przygotowanie:

Zaczynamy od mięsa. Jeżeli uda na się już dostać mięso ze skórą to ją nacinamy w poprzeczne prążki ok. 5 mm. (foto)

Nacieramy skórę i mięso z każdej strony solą gruboziarnistą (może też być zwykła) i pieprzem.

Odstawiamy mięso na ok. 2h do lodówki.

Rozrzewamy piekarnik do 200C.
Do brytwanki wsadzamy mięsko skórą do dołu i lejemy wody do ok. 1/4 mięsa.
Wstawiamy do piekarnika na 30 min.
Po 30 min obracamy mięso skórą do góry i pieczemy ok 30 min.
Ja stosuję zasadę,że 30 min na 1/2 kg mięsa.
Po 1h pieczenia ustawiam piekarnik na opcje "grill" i daję jeszcze 15 min.
Skórka powinna zrobić się chrupiąca.

Sos do mięsa:

Sosik z mięsa (tłuszcz + woda) zlewam do rondelka.
Dodaję 2 łyżeczki dżemu np. truskawokowego (najlepiej bez owoców w całości), jak mało słodkie to jeszcze jedną.
Sosik powinien mieć smak słodko-słony.
Do sosiku dodaję wody z ugotowanych ziemniaków (bo zapewne do mięska będą gotowane), dodaję jej tyle ile chcę aby było sosu.
Jeżeli smak jest wam za młało mięsny to dodajemy 1 kostkę mięsną.
W DK daje się takią przyprawę w płynie "kølor" ok. 3 kropli.
Całość mieszam i zaciągam mąką.
Jak ktoś lubi to można też zabielić śmietaną słodką w niewielkiej ilości.


Do tego dania robi się słodkie ziemniaczki i zwykłe.
Podaje się z kapustką czerwoną zrobioną na słodko w zalewie octowej.

Obiadek dość tłusty i mega kaloryczny, ale rewelacja.

Aby lepiej ogarnąć temat mięska to dodaję zdjęcia.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • vild, 2010-06-30 15:44:17
    vild
    2
    lepiej wziac kawalek bez kosci no i wazne zeby skorka byla chrupiaca
    uwielbiam takie smakolyki!! twoj pomysl na sos genialny!!
  • aleksaa, 2010-06-30 16:22:46
    aleksaa
    zdjęcie trochę psuje cień Twojej ręki... ja za żeberkami nie przepadam więc tylko na fotki popatrzę
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-30 16:42:47
    Sensuel
    aleksaa,czasami ciężko jest mi zrobić super fotkę,bo nie mam jakiegoś ekstra aparatu,a światło z okna miałam wtedy z prawej strony.

    vild...bez kości to ja jeszcze nie próbowałam.
    Komentarz
  • vild, 2010-06-30 19:39:08
    vild
    kup kawalek ale bez kosci, nie trzeba sie meczyc przy porcjowaniu
    jedyna wada to, ze drozej
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe