Śmietanowiec dla Skarbiątka ;)

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-04-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śmietanowiec dla Skarbiątka ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śmietanowiec dla Skarbiątka ;)

Składniki:

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i żółtko. Wymieszać. Dodać śmietanę (ja daję 18%),miód, sodę i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto.
Odrywać kawałki ciasta i wałkować je na cieniutkie placki. Ja wałkuję na papierze do pieczenia, potem przykładam do ciasta spód tortownicy, dociskam, odcinam nadmiar ciasta, obracam odklejam papier i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę aż zrobi się lekko złotawe (u mnie to około 15, ale to zależy od piekarnika.
Tak po kolei pieczemy wszystkie placki.
Trzeba uważać ściągając ciasto żeby się nie poparzyć i nie połamać placków.
Ciasto studzimy.

Przygotowujemy masę:
Ubijamy kremówki na sztywno, dodajemy cukier puder, śmietanę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

Robimy przekładańca:warstwa ciasta, warstwa śmietany.Przekładamy aż nam się składniki nie skończą ;) Kończymy plackiem ciasta.

Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Wylewamy na ciasto.

Odstawiamy na godzinę, a potem wkładamy do lodówki na około 24 godziny.

Ciasto jest czasochłonne, ale smaczne.

W wersji dla rodziców dolny placek posmarowałam kwaskowym dżemem.

Podobno popularniejsza jest masa ze słodkiej śmietanki, fixów do śmietany, cukru pudru i soku z cytryny. Na pewno będzie sztywniejsza, ale ja nie używam fixów, więc u mnie masa jest bez usztywniaczy.

Zdjęcie niestety trochę prześwietlone. W rzeczywistości ciasto jest lekko złotawe :)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • CzerwoneUsta, 2010-05-01 15:48:17
    CzerwoneUsta
    wygląda znakomicie
    Komentarz
  • gabka9, 2010-05-02 10:44:24
    gabka9
    A te ciasta nie przyklejają się do tortownicy? Smarujesz ją czymś?
    I czy pieczesz je na samym spodzie, bez tej pionowej ramy?
    Ciekawy przepis
    Komentarz
  • skarbiatko, 2010-05-02 22:04:49
    skarbiatko
    2
    Wygląda prawie tak samo smakowicie jak ten którym się zajadałam do tej pory,teraz będę się zajadać Twoim
    Bardzo dziękuję za ten przepis.

    A co do pytań gąbki9,mnie się nie przyklejały takie kruche placki do tortownicy i piekłam bez tej obręczy.
  • vesenka, 2010-05-02 22:08:47
    vesenka
    nie przyklejają się, bo w cieście jest sporo tłuszczu. Ale do mojej tortownicy w ogóle mało co się przykleja.
    Piekłam część na samym dnie, a część z założoną boczną ramką. Ciasto wyszło identycznie, ale jak jest zamontowana ta boczna część, to wygodniej wyjmuje się je z piekarnika.
    Komentarz
  • malinka118, 2010-07-31 13:11:03
    malinka118
    3
    Bardzo dobre, ale proponuję zamiast czekolady zrobić polewę samodzielnie.
  • ewelline, 2010-07-31 13:53:29
    ewelline
    wygląda smacznie ja bym się polewy nie czepiała bo taka czekolada rozpuszczona jest smaczniejsza no ale co kto lubi
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe