Makowiec luksusowy

  • Makowiec luksusowy

Składniki:

  • mąka [3 szklanki]
  • jajka [5 szt.]
  • drożdże [6 dag]
  • mleko [0.5 szklanki]
  • mak [3 szklanki]
  • masło [21 dag]
  • cukier [1 szklanka]
  • miód [2 łyżki]
  • orzechy włoskie [10 dag]
  • rodzynki [5 dag]
  • cukier puder [1.5 szklanki]
  • sok z cytryny [0.5 szklanki]
  • skórka z pomarańczy [10 dag] (smażona)

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać rozczyn, dodać 15 dag masła, 3/4 szklanki cukru pudru, jajko, 4 żółtka i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Przełożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mak opłukać, zalać wrzącą wodą, zagotować i odstawić, by wystygł. Odsączyć i zemleć trzykrotnie w maszynce, dodać 6 dag masła stopione z miodem, szklankę cukru, bakalie i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, posmarować je masą makową, zwinąć w rulony. Każdy włożyć do osobnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180°C przez 50 min. Białko utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru i sokiem z cytryny na jednolitą masę. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować, posypać skórką pomarańczową i posiekanymi orzechami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe