Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2010-05-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Składniki:

Przygotowanie:

Witam serdecznie:)
Chciałabym przedstawić przepis na bardzo prostą, w zasadzie klasyczną zapiekankę makaronową z tuńczykiem i papryką.
Jest ona sycąca, bardzo prosta w przygotowaniu, idealna na szybki obiad.

Przygotowania zaczynam od pokrojenia papryki na malutkie paseczki,kroje cebulkę na drobno, ząbki czosnku przeciskam przez praskę.
Pokrojoną paprykę wrzucam na patelnię, na rozgrzaną oliwę,gdy papryka jest już prawie miękka dodaję cebulkę. Gdy ta zostanie zeszklona, dodaję czosnek i po minucie do warzyw dodaję pokruszoną kostkę serka topionego, tuńczyka, przecier pomidorowy oraz śmietanę. Całość oprószam pieprzem i mieszam do momentu, aż serek się roztopi. Zdejmuję całość z kuchenki.
W międzyczasie gotuje makaron do stanu al dente wg.przepisu na opakowaniu (dodając do wody łyżeczkę oliwy).

Wcześniej przygotowane naczynie żaroodporne smaruję masłem. Wsypuję połowę ugotowanego makaronu a następnie połowę przygotowanego sosu i mieszam całość. Na taką warstwę należy położyć pokrojoną w plasterki jedną kulkę mozzarelli. Dodaję pozostały makaron i resztę sosu, a na wierzchu układam plastry 2 kulki mozzarelli.

Tak przygotowane danie należy zapiekać ok 25 min w piekarniku w 180 stopniach.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • plywok, 2010-05-01 18:55:44
    plywok
    1
    tuńczyka jeszcze nie łączyłam z papryka, ale myśle, że będzie dobre. no i jak zwykle będe robić małe modyfikacje a więc dodam trochę kukurydzy. dla koloru i smaku
  • gabka9, 2010-05-01 19:48:02
    gabka9
    1
    Mmmmm ciekawa sprawa....ale ja dodałabym tu jeszcze jakieś warzywo....albo chociaż kukurydza jak pisała plywok.
    5 gwiazdek z dokładny i zilustrowany krok po kroku przepis
  • tranqil babe, 2010-05-01 21:52:56
    tranqil babe
    Hej
    Zapiekanki mają to do siebie,ze można wrzucić praktycznie wszystko i będzie ok To podstawowa forma ale bardzo smaczna, tuńczyk i papryka naprawdę dobrze się komponują Zapomniałam dodać w przepisie, iż polecam tuńczyka w kawałkach nie sałatkowego.
    Smacznego
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-02 10:19:12
    Sensuel
    -1
    Ile to jest 1 opakowanie serka???Serki topione są różne różniste i to w różnej gramaturze.Napisz proszę ile tego serka m być.
    Śmietana ma być słodka rozumiem.Wg mnie należy umieścić taką informacje ,bo ja np często mam z tym problem czytając różne przepisy.A wiadomo,że wtedy to i smak się zmienia i może dojśc do zwarzenia.
    "przecier pomidorowy [2 łyżki] (1)" - nie bardzo to rozumiem.Mają być 2 łyzki czy 1 coś??a Jak coś to co?




  • gabka9, 2010-05-02 10:46:59
    gabka9
    Z tym serkiem to wydaje mi się ze nie ma większego znaczenia ile ma go być to tylko zapiekanka, wiec na pewno wyjdzie, czy będzie go trochę więcej czy mniej Ale z tą śmietaną racja, nie wiadomo jaka, ale ja obstawiam taką najzwyklejszą 18%
    Komentarz
  • tranqil babe, 2010-05-02 12:28:27
    tranqil babe
    hej
    Myślałam ze dodałam inf. o śmietanie używam 12%(proszę moderatora o dodanie tej informacji). Serek standardowy tj.100gr, z reguły takie są
    Co do przecieru to 2 łyzki, fakt tu jest błąd. Niestety nie ma możliwości edycji przepisów co uważam za spore niedociągnięcie, chyba ze nie zauważyłam tej opcji.
    Komentarz
  • anetka832, 2010-05-10 12:00:24
    anetka832
    1
    Bardzo smakowita potrawa, a przepis zgrabnie i jasno podany oraz sfotografowany. Nie znałam wersji z serkiem topionym oraz mozzarelą. Tym chętniej spróbuję tej wersji
  • anka_bunio, 2010-10-29 18:10:42
    anka_bunio
    1
    Albo mi się wydaje, albo na zdjęciu widzę jeszcze ser zółty. Ja dodałam pieczarki zamiast serka topionego, bo akurat miałam na zbyciu. Wszystko pięknie, ladnie, ale połączenie koncentratu pomidorowego i tuńczyka chyba nigdy mnie do końca nie przekona:/ Dodawałaś w kawałkach czy rozdrobnionego? Może w kawałkach byłby lepszy...
    Ogólnie polecałabym jak najmniej mokrych składników.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe