Sos beszamelowy

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2010-05-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos beszamelowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos beszamelowy

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis na sos beszamelowy, który ma szerokie zastosowanie do zapiekanek, mięs(cielęcina, drob), warzyw.

Przepis i wykonanie bardzo proste, trzeba tylko szybko i zdecydowanie łaczyć składniki.

Rozpuszczamy masło w rondelku(nie umiem tego sosu zrobić na patelni:D), zestawiamy na moment i dodajemy mąkę, mieszając szybko trzepaczką. Nie zagotowujemy, nie podrumieniamy. Cały czas mieszając dodajemy część mleka, mieszamy.. mieszamy...;) Sos powoli nam gęstnieje do konsystencji śmietany. Dodajemy resztę mleka, mieszając. Dodajemy sól, pieprz, galkę, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z ognia.

Jest to przepis podstawowy, w zależnosci od upodobań możemy go modyfikować, dodając opcjonalne składniki. Ja lubie dodawać różne sery(mozarellę, parmezan), koperek i czosnek, musztardę, chrzan, zioła itp.

Wykorzystam go również w przepisie na tosty.

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Sensuel, 2010-05-02 18:33:12
    Sensuel
    4
    Też tak robię beszamel.
    Tą gałkę co jest na zdjęciu dodałabym do składników
  • miskowa, 2010-05-24 11:37:41
    miskowa
    2
    robię identycznie, faktycznie najważniejsze w tym sosie jest mieszanie

    Wszystko klarowne i dobrze opisane, że każdy może sobie spokojnie poradzić z beszamelem, zamiast kupować sos w proszku
  • ewelline, 2010-07-29 17:07:07
    ewelline
    2
    ja również robię identycznie
  • Catherine666, 2010-08-10 09:51:16
    Catherine666
    i ja tak samo, z Tym, że przyprawiam ziołami prowansalskimi(tylko)
    Komentarz
  • Knife_Girl, 2010-10-30 20:04:57
    Knife_Girl
    0
    Ja też beszamel robię w ten sposób z tym, że zamiast soli dodaję Vegetę, a pieprz koniecznie biały Nie dodaję też gałki muszkatołowej.
    I jeszcze jedno: na samym - zaraz po zdjęciu sosu z ognia - dodaję jajko, które trzeba szybko rozmieszać, (jajko nie może się ściąć).

    Mnie tak mama uczyła robić beszamel Podobno bez jajka to nie jest beszamel, tylko biały sos... Ale ja tam się nie znam ;P

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe