Pierniczki drożdżowe

  • Pierniczki drożdżowe

Składniki:

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzić lekko podgrzaną wodą (3/4 szklanki) i wymieszać ze szklanką mąki. Naczynie postawić w ciepłym miejscu (30-35°C). Po 2 godz. dodać do zaczynu resztę składników i wyrobić bardzo gęste ciasto. Toczyć z niego kulki, wycinać foremkami różne kształty albo pociąć na kawałki nożem. Ciasteczka ułożyć w posmarowanej tłuszczem formie i postawić na 20-30 min w ciepłym miejscu, aby nieco podrosły. Następnie piec przez 8-10 min w temperaturze 210-220°C.\r\n\r\nPodpowiedzi:\r\nNadmiar miodu lub cukru hamuje „rośnięcie” drożdży, ciasto powinno więc być niezbyt słodkie. Można po upieczeniu polać pierniczki lukrem (utartym razem cukrem pudrem, białkiem i sokiem z cytryny) albo gęstym syropem z dodatkiem wybranego aromatu. W tym drugim wypadku do garnka z syropem wkłada się pierniczki, garnek przykrywa i potrząsa nim tak długo, aż pierniczki będą ze wszystkich stron pokryte syropem. Wtedy przekłada się je do czystej formy. Jeżeli pierniczki nie obeschną przez 1-2 godz., należy je suszyć w letnim piekarniku przez 1 min.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe