Spaghetti carbonara

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-05-03
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara

Składniki:

Przygotowanie:

Moja ulubiona carbonara.. zajadamy się nią przynajmniej raz w tygodniu:D

Przepis prosty-najsmaczniejsza jest najprostsza kuchnia, nie wymagająca dlugich przygotowań;)

Podsmażamy boczek na patelni, przyrumieniamy. zdejmujemy, na pozostały tłuszcz wlewamy nieco ponad szklankę wytrawnego białego wina, odparowujemy ponad połowe. W czasie gdy wino się gotuje mieszamy około 200-250ml śmietanki z 3-4 żółtkami, duża ilością świeżo startej gałki, dwiema łyzkami parmezanu, pieprzem i solą(szczypta, boczek jest już słony i dodaje słoności do potrawy). Do odparowanego wina wlewamy masę jajeczną, mieszamy energicznie trzepaczką, cały czas na ogniu. Sos nam gęstnieje, przybierając konsystencję calkiem gęstej śmietany. Dosypujemy resztę parmezanu(taka spora garść)-mieszamy, boczek-mieszamy:)

w tym czasie oczywiscie bulgocze nam juz makaron. jeśli wstawimy go przed robieniem sosu-na moment zdjęcia sosu z ognia-makaron powinien byc już ugotowany.

Na patelenie dodajemy makaron, stopniowo, tak by sos pokryl dokladnie każdą nitkę, ale danie nie było za suche. Wykładamy na talerz, posypujemy świezo startym parmezanem, czarnym, zmielonym pieprzem.. Jeszcze lampka wina-i gotowe;)

Smacznego!


Na zdjęciach nie wygląda niesamowicie-ale taka jest specyfika spaghetti:D Za to w smaku-nigdy juz nie zrobie tego dania z torebki:D

    Śr. ocena: 4.33 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • ferguusson, 2010-05-03 14:45:35
    ferguusson
    ale bez gałki to już nie bylaby carbonara-bo to właśnie gałka i parmezan nadają jej ten smak-chociaż to ciekawe połączenie muszę przyznac i napewno będzie smaczne. I wtedy boczek można zastąpić szynką-bedzie delikatniejsze.
    Komentarz
  • Sweetys, 2010-05-03 17:30:30
    Sweetys
    Wyśmienite spaghetti, ja posypuje jeszcze pietruszką
    Komentarz
  • aaniutek, 2010-05-16 14:57:49
    aaniutek
    0
    Nigdy nie robiłam z winem! A że winko lubie w innych potrawach, na pewno wypróbuje. Jak w sklepie jest kiepski boczek zastępuję go baleronem!
  • ferguusson, 2010-05-16 15:05:12
    ferguusson
    wino delikatnie zmienia smak, tylko musi byc wytrawne. Ostatnio robiłam bez wina-i dodałam troche soku z cytryny, dosłownie pare kropel-ciekawy efekt smakowy

    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-29 17:07:58
    ewelline
    dodałam do ulubionych, koniecznie spróbuje
    Komentarz
  • blysk_w_oku, 2011-09-19 16:37:02
    blysk_w_oku
    0
    5*, bo przepis super - mega - ekstra napisany i zachęca do skosztowania Często robię carbonarrę, tylko, że ja do smażącego się boczku dorzucam ugotowany makaron i na to wlewam zmieszane składniki sosu i- niby ma to zapobiec szybkiemu ścięciu żółtek, ale następnym razem zrobię tak jak Ty
  • vild, 2011-10-15 19:41:06
    vild
    1
    ostatnio mam jazde na carbonarre
    robie tak samo jak ty, z tym, ze dla koloru posypuje jeszcze natka pietruszki
    robilam z winem i bez...specjalnie nie odczulam roznicy (sa spory czy oryginalny przepis zawiera wino ), mysle, ze wazniejszy jest parmezan
    no i wole z makaronem typu fettuccine niz tradycyjnym spagetti
  • DudiBoy, 2011-12-15 22:57:03
    DudiBoy
    Przepraszam, ile żółtek wychodzi Ci na trzy szklanki?! Bo w oryginale do carbonary daje się dwa żółtka na osobę...
    Przepis ciekawy, muszę spróbować z tym winem i gałką.
    Komentarz
  • DudiBoy, 2012-02-04 17:56:19
    DudiBoy
    1
    Niezła, ale pozostaje wiernym fanem własnego przepisu, smak gałki nie jest dla mnie przyjemny w carbonarze, a i bez wina można się przecież obejść. No i nie ma tutaj czosnku!
  • Anq91, 2012-02-05 11:47:16
    Anq91
    1
    A ja mówię - nie. Carbonara Włoska nie ma w sobie śladu śmietany! Są tylko żółtka, parmezan, czosnek, boczek i pietruszka i pieprz. To jest makaron z sosem śmietanowym, a nie Carbonara!

    Plus za wino, bo faktycznie w oryginalnym przepisie również jest. Ale to tyle ;]
  • fitEndGerls, 2014-05-03 18:09:47
    fitEndGerls
    jedna z wielu modyfikacji carbonala
    warto spróbować ,
    lecz pierw trzeba skosztować tej oryginalnego , prawdziwego makaronu carbonala , by mieć na czym bazować opinie .
    Komentarz
  • fitEndGerls, 2014-05-03 18:10:23
    fitEndGerls
    0
    Swietny przepis

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe