Składniki:
- marchew [2 szt.] (dość duże)
- cebula biała [2 szt.] (dość duże)
- papryka [3 szt.] (czerwona, zielona,żółta, ale mogą być jednakowe tylko kolorowe ładniej wygladają)
- kostka rosołowa [2 szt.] (jedna z drobiowa i 1 wołowa)
- przyprawa do gyrosa [3 łyżeczki]
- sól
- pieprz
- keczup [2 łyżki] (ja daję kotlin)
- przecier pomidorowy [1 łyżeczka]
- mąka pszenna [2 łyżki]
- pierś kurczaka [1 szt.] (podwójna)
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę obsypujemy przyprawą do gyrosa można troszkę doprawić solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie kroimy marchewkę na cienkie plasterki, cebule na cienkie paseczki, paprykę w kosteczkę, wrzucamy warzywa na patelnie z odrobiną oleju troszeczkę solimy dolewamy trochę wody aby warzywa mogły się poddusić, dusimy warzywka aż będą na pół miękkie. Do warzyw wlewamy szklankę wody i wrzucamy pokruszone kostki rosołowe.
Przyprawionego kurczaka wrzucamy na rozgrzana patelnie z olejem i obsmażamy. Gdy mięsko się podsmaży obsypujemy je mąka jeszcze chwile przesmażamy mięsko wrzucamy do warzyw dodajemy keczup i przecier. dusimy jeszcze ok 15 minut i gotowe :)
Można podawać z ryżem.
Polecany film:
Ela Żołek 01 zakwas
Komentarze