Pijany Kurczak czyli pieczony na puszce piwa

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-05-03
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pijany Kurczak czyli pieczony na puszce piwa
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pijany Kurczak czyli pieczony na puszce piwa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pijany Kurczak czyli pieczony na puszce piwa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pijany Kurczak czyli pieczony na puszce piwa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pijany Kurczak czyli pieczony na puszce piwa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pijany Kurczak czyli pieczony na puszce piwa

Składniki:

Przygotowanie:

Kurczaczka myjemy i nacieram solą.
Potem pieprzę i posypuję każdą przyprawą tak aby go oblepiła.
Najwięcej daję przyprawy do kurczaka.

Można również dowolnie sobie kombinować przyprawy wg.uznania :)

Z puszki piwa odlewam jakieś 60 ml do szklanki i.......wypijam :P

Na puszkę z piwem nakładam kurczaka tak aby stabilnie na niej siedział."Nektar bogów" sprawi,że mięsko podczas pieczenia będzie soczyste.

Piekarnik rozgrzewam do 200C (termoobieg) i wstawiam tak przygotowanego kurczaczka na najniższą półkę piekarnika.
Piekę 60min.
Gdy czas upłynie to sprawdzam patyczkiem (kłuję w udo) czy już gotowe.Jeżeli wraz z tłuszczem pokaże się krew tzn,że musi jeszcze chwilę posiedzieć w piekarniku.

    Śr. ocena: 4.92 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • karolcia198506, 2010-05-03 17:02:53
    karolcia198506
    Kurcze super to wygląda szkoda że mi się taki stojący do piekarnika nie zmieści bo chętnie bym zrobiła
    Komentarz
  • klaudens, 2010-05-03 19:01:04
    klaudens
    Robiłam razem z rodzicami i jak dla mnie w smaku nie jest rewelacyjny, zaraz po programie marty gesler zrobiliśmy. Być może nie smakował nam dlatego, że za mało piwka wyleciało.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-03 19:40:29
    Sensuel
    Magdy Gesler chyba .Może to kwestia przypraw ?? Ja nie wiem jak robiła to Gesler,ale mnie wychodzi.Samego smaku piwa chyba nie czuć w mięsie.Głównie chodzi oto,aby go nawilżyć od środka.Żeby podczas pieczenie nie wysechł na wiór.
    Może zrób jeszcze raz
    Komentarz
  • akantowa, 2010-05-16 15:03:52
    akantowa
    1
    miałam dziś na obiad. Tyle, że nabity na butelkę z piwem, a nie puszkę. Był o wiele lepszy od zwykłego! Głównie przez to, że nie był suchy, ale naprawdę soczysty!
  • mww, 2010-05-16 15:19:23
    mww
    3
    Robię na butelce (często zamiast piwa wlewam wodę), kurczaka przyprawiam i zostawiam na noc w lodówce. Mieso nie jest wysuszone, a przygotowanie tego nie zajmuje dużo czasu..dlugość pieczenia zależy od wagi np. 1,5 kg w 1,5 h (taki mam przepis).
  • angellina, 2010-05-16 17:51:26
    angellina
    też widziałam ten pomysł w programie z marty gessler, ale tam było na butelce, jakoś puszka do mnie nie przemawia (żadna ze mnie chemiczka, ale związki aluminium nie przechodzą w tego kurczaka). mój tato robi na butelce z wodą, mięso jest mięciutkie i soczyste.
    Komentarz
  • angellina, 2010-05-16 17:54:37
    angellina
    0
    też widziałam ten pomysł w programie z marty gessler, ale tam było na butelce, jakoś puszka do mnie nie przemawia (żadna ze mnie chemiczka, ale związki aluminium nie przechodzą w tego kurczaka). mój tato robi na butelce z wodą, mięso jest mięciutkie i soczyste.
  • muszynianka, 2010-05-16 17:56:41
    muszynianka
    absolutnie nie puszka, stosuje się butelkę :|
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-16 17:59:12
    Sensuel
    Ja butelkę zazwyczaj też używałam,ale nie miałam akurat butelki to wziełam puszkę.
    Wiadomo,że na butelce to pewnie "zdrowiej".Jednak ja różnicy w smaku nie zauważyłm
    Komentarz
  • malwowa, 2010-05-16 22:02:25
    malwowa
    -1
    jak piszecie w komentarzach "na" butelce jeszcze nie próbowałam, ale na puszce i muszę przyznać, że pomysł jest szałowy i warto wypróbować!
    ja akurat ten przepis znam z youtube.
    poza tym z przyprawami ulubionymi też można pokombinować
  • zuzaneczka, 2010-05-17 15:50:33
    zuzaneczka
    przymierzam się do upieczenia kurczaka w całości bo jeszcze nigdy tego nie robiłam, wykorzystanie butelki/puszki mnie zaintrygowało, niewątpliwie spróbuję i wtedy ocenię
    Komentarz
  • klaudens, 2010-05-17 21:41:30
    klaudens
    właśnie nam wyszedł za suchy, chyba za mało się nawilzał od środka, kiedys pewnie spróbuję jeszcze raz
    Komentarz
  • xellka, 2010-06-02 09:51:07
    xellka
    O dwie rzeczy które mój mąż uwielbia piwo i kurczaka Długi weekend idzie trzeba bedzie pokombinowac
    Komentarz
  • Pepus, 2010-06-13 10:52:12
    Pepus
    1
    Próbowałam już ten przepis. Kurczak jest doskonały - palce lizać!
  • eciu, 2012-01-31 13:57:57
    eciu
    ja osobiscie robie na butelce o.33 litra a drugim piwkiem go co jakis czas podlewam tak gdzies w polowie klade troszke kostki rosolowej na szyjce butelki i gdyona wpadnie do piwa wystepuje reakcja i piwko sie pieni - generalnie chodzi o sam aromat piwka - miesko jest wowczas delikatne
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem