Składniki:
- mąka pszenna [2 łyżki] (biszkopt)
- cukier [2 łyżki] (biszkopt)
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (płaska, biszkopt)
- kakao [2 łyżki] (biszkopt)
- woda [2 łyżki] (biszkopt)
- mleko [3 szklanki] (krem)
- mąka ziemniaczana (1/3 szkl. krem )
- czekolada biała [1 op.] (krem)
- cukier puder (1/3 szkl. krem)
- margaryna (3/4 miękkie, krem)
- czekolada mleczna [1 op.] (deserowa, polewa)
- masło (1/4 z pozostałek kostki, polewa)
- mleko [4 łyżki] (polewa)
- woda (3/4, poncz)
- wódka czysta (mały kieliszek, może być rum albo olejek rumowy- kilka kropel, wtedy 1 szkl. wody)
- cukier [1 łyżka] (poncz)
Przygotowanie:
Biszkopt (będą potrzebne 2):
Jajka ubić z cukrem na puszystą , kremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao , dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.C.
Powtórzyć czynności i upiec drugi , taki sam biszkopt.
Krem:
Wymieszać 1/2 szkl. mleka z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka wlać do garnuszka , dodać białą czekoladę i zagotować. Zmniejszyć płomień i wlać miksturę mączną , ciągle mieszając. Podgrzewać do momentu , aż zgęstnieje (jak budyń). Ostudzić.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodawać stopniowo masę budyniową.
Polewa:
Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Poncz:
Wódkę zalać gorącą wodą, dodać cukier.
Biszkopty nasączyć ponczem. Jeden biszkopt posmarować połową kremu , kilka minut schłodzić w lodówce , polać połową polewy , przykryć drugim biszkoptem , posmarować resztą kremu , lekko schłodzić i polać resztą polewy.
* ja miałam kupione biszkopty, stąd 3 warstwy
Polecany film:
Ela Żołek 01 zakwas
Komentarze
zaproś mnie do siebie
kupne biszkopty to znaczna ułatwia robotę.