Kurczak w curry z ryżem - wersja.2

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-05-03
  • Mniam: 16
    Mniam zdjęcie! Kurczak w curry z ryżem - wersja.2
    Mniam: 16
    Mniam zdjęcie! Kurczak w curry z ryżem - wersja.2
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak w curry z ryżem - wersja.2
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak w curry z ryżem - wersja.2

Składniki:

  • curry
  • papryka (przyprawa)
  • kurczak [1 szt.] (najlepiej pieczony)
  • ryż [1 op.] (woreczek)
  • jabłka [1 szt.]
  • por [1 szt.] (część biała i kawałek zielonej)
  • sól
  • pieprz
  • śmietana [250 ml] (słodka)
  • mąka (do zagęszczenia)
  • woda
  • masło [50 g] (około)

Przygotowanie:

Do curry użyłam 1/2 kurczaka pieczonego z dnia wcześniejszego. Oskubałam go z resztek mięska, którego już nikt nie miał siły zjeść.
Naturalnie można użyć do tego ugotowaną pierś lub udo, jak kto woli.

Mięsko rozdzielam palcami na kwałki i odkładam do miseczki.

Do garnka wkładam masłeko/margarynęi rozpuszczam.
Dodaję 2 łyżki mąki i szybko mieszam chwilę na ogniu po czym zdejmuję z palnika, dodaję curry i dalej mieszam aż się wszystko ładnie połączy.
Dolewam śmietanki i na palniku znowu mieszam, aż się składniki połączą.
Dodaję papryki trochę (2-3 szczypty), soli i pieprzu do smaku.
Curry daję tyle, aby było czuć jej wyrazisty smak. Na początku lepiej dać mniej, aby potem nie przesadzić.
Dolewam gorącej wody do sosu, aby zwiększyć jego objętość i rozrzedzić go trochę.
Jabłko obieram, kroję na 8 i potem na mniejsze części.
Por przekrajam na pół w zdłuż i kroję w półtalarki.

Do sosu curry dorzucam mięsko i mieszam.
Dodaję jabłko i por i mieszam.
Na małym ogniu gotuję całość tak długo, aż jabłko zmięknie.

W razie potrzeby doprawiam do smaku tym czego mi najbardziej brakuje np. curry, sól i pieprz.

DLA MIŁOŚNIKÓW KOSTEK ROSOŁOWYCH.
LEPIEJ NIE DAWAĆ DO TEGO DANIA,PONIEWAŻ SMAK KOSTKI ZWŁASZCZA KNORR'A ZABIJE CAŁY SMAK CURRY.

Całość podaję z ugotowanym ryżem.
1 woreczek ryżu starcza mi na 2 dorosłe osoby.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • ola_2801, 2010-05-18 19:41:59
    ola_2801
    -2
    a jak do ryżu dosypia się garstkę pokruszonych migdałów to jest rewelacyjny.
    ten przepis jest mi dobrze znany pycha!
  • forssiczka, 2010-08-03 15:26:32
    forssiczka
    0
    zrobiłam - dość smaczne danie, ale pomimo przyprawienia czegoś mi do szczęścia brakuje i nie wiem czego? nie mam chwilowo weny do kucharzenia, więc nie chciało mi się modyfikować przepisu, ale następnym razem spróbuje dodać np.kukurydzy/ananasa (???) Dość długo gotowałam sosik, ale jabłka nie do końca były miękkie (co mi osobiście nie przeszkadza, ale mężowi już tak ) Generalnie fajny przepis, fajny pomysł z tym beszamelem na początku i jak wspomniałam, będzie moją bazą do experymentów

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe