Karp w galarecie

autor: , kategoria: przekąski na zimno, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-11-13
  • Karp w galarecie

Składniki:

Przygotowanie:

Rybę sprawić, umyć, posolić, skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę obrać, umyć, ugotować z oczyszczonym łbem karpia, płetwami i przyprawami, odcedzić. Rybę gotować w wywarze (powinno go być tylko tyle, by ją zakrywał) na bardzo małym ogniu ok. 30 min.
Ugotowanego karpia delikatnie wyjąć, podzielić na dzwonka, usunąć ości, ułożyć na półmisku, ozdobić pokrojonymi warzywami z wywaru.
Gorący wywar wymieszać z namoczoną wcześniej żelatyną. Gdy galareta zacznie się ścinać, zalać nią rybę - najpierw wlać cienką warstwę, a po jej zastygnięciu resztę. Udekorować groszkiem z puszki, ćwiartkami ugotowanych jajek i natką.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Monifash34, 2010-01-19 19:00:50
    Monifash34
    1
    Prosty przepis na karpia w galarecie.Ja nie daję tylko zielonego groszku.Zawsze na Wigilię muszę taką galaretę zrobić.
  • kropka75, 2010-01-19 20:54:59
    kropka75
    Nie dość, że karp to jeszcze w galarecie.

    I tyle zabawy z nim... Nigdy mnie to danie nie przekonywało i nadal nie przekonuje. Jest tyle lepszych, aromatyczniejszych ryb do galaretki...

    Dla smakoszy, zdecydowanie.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-04 12:34:08
    ewelline
    Dawno dawno temu oparłam sie ze zrobię takiego karpia na wigilie tylko ze z żurawinami z jakiegoś gazetowego przepisu, sama go jeść zamiaru nie miałam i w efekcie nikt go nie zjadł był okropny. Gotowalam pod czujnym okiem mojej mamy wiec na pewno zrobiłam wszytko dobrze , może po prostu nie każdy lubi ta rybę i do tego w galarecie.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe