KOLOROWE PIEROŻKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM BIAŁYM

autor: , kategoria: pierogi, kuchnia polska , dodano: 2010-05-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KOLOROWE PIEROŻKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM BIAŁYM
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KOLOROWE PIEROŻKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM BIAŁYM

Składniki:

  • mąka pszenna [0.5 kg] (Ciasto)
  • sól - płaska łyżeczka (ciasto)
  • woda [250 ml] (około)
  • papryka (przyprawa) (słodka)
  • szpinak [20 dag] (3 )
  • kasza gryczana [100 g] (woreczek)
  • ser twarogowy [200 g] (chudy)
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • cebula [1 główka] (średnia)
  • czosnek [1 ząbek]
  • olej rzepakowy [1 łyżka]
  • majeranek [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

Zaczynamy od farszu, aby w trakcie wyrabiania ciasta 'przechodził' :
Kaszę gotujemy na sypko (ok 15 min), do oddzielnego naczynia wrzucamy ser i doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i majerankiem, masę serową wyrabiamy widelcem.

Cebule siekamy w drobną kostkę wrzucamy na rozgrzaną patelkę i podsmażamy na łyżce oleju, aż się upraży,i zbrązowieje, pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwile dusimy z cebulą, uważając by się nie przypalił, bo zgorzknieje. Wysypujemy na papier kuchenny do odsiąknięcia tłuszczu.

Odcedzamy kaszę, po wystygnięciu dodajemy do sera, wraz z wcześniej przygotowaną cebulą. Wszystko delikatnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.

Ciasto:
0,5 kg mąki wysypujemy na stolnicę, rozdzielamy górkę nożem na dwie równe części.
Przygotowujemy lekko podgrzaną szklankę wody.
mąkę solimy delikatnie, po czym do jednej z części dodajemy paprykę czerwoną słodką, w trakcie 'mieszamy' nożem, dodajemy tyle papryki aby mąka nabrała czerwono-różowego koloru,
następnie dodając wodę wyrabiamy ciasto tak aby nie kleiło się do rąk

Drugą część mąki traktujemy również szczyptą soli, po czym dodajemy po troszku rozmrożony szpinak, wraz z wodą i wyrabiamy ciasto aż nie będzie się kleić do rąk

Ciasto czerwone będzie nieco twardsze od szpinakowego, i może być bardzej oporne przy wałkowaniu

Wałkujemy najpierw jeden kolor ciasta i wycinamy szklanką okrągłe placki, po czym gotowe nadziewamy farszem, zaklejamy i poprawiamy krawędzie przyciskając je widelcem do blatu, aby w trakcie gotowania nie rozkleiły się

Wrzucać na wrzącą osoloną wodę, po wypłynięciu jeszcze chwilę gotować,
Podawać z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym, skwarkami, cebulką, etc :)

Smakowego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z groszkiem

Komentarze

  • aleksaa, 2010-05-03 22:13:50
    aleksaa
    ląduje na liscie do wypróbowania! super kolorki
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką