KOLOROWE PIEROŻKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM BIAŁYM

autor: , kategoria: pierogi, kuchnia polska , dodano: 2010-05-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KOLOROWE PIEROŻKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM BIAŁYM
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KOLOROWE PIEROŻKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM BIAŁYM

Składniki:

Przygotowanie:

Zaczynamy od farszu, aby w trakcie wyrabiania ciasta 'przechodził' :
Kaszę gotujemy na sypko (ok 15 min), do oddzielnego naczynia wrzucamy ser i doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i majerankiem, masę serową wyrabiamy widelcem.

Cebule siekamy w drobną kostkę wrzucamy na rozgrzaną patelkę i podsmażamy na łyżce oleju, aż się upraży,i zbrązowieje, pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwile dusimy z cebulą, uważając by się nie przypalił, bo zgorzknieje. Wysypujemy na papier kuchenny do odsiąknięcia tłuszczu.

Odcedzamy kaszę, po wystygnięciu dodajemy do sera, wraz z wcześniej przygotowaną cebulą. Wszystko delikatnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.

Ciasto:
0,5 kg mąki wysypujemy na stolnicę, rozdzielamy górkę nożem na dwie równe części.
Przygotowujemy lekko podgrzaną szklankę wody.
mąkę solimy delikatnie, po czym do jednej z części dodajemy paprykę czerwoną słodką, w trakcie 'mieszamy' nożem, dodajemy tyle papryki aby mąka nabrała czerwono-różowego koloru,
następnie dodając wodę wyrabiamy ciasto tak aby nie kleiło się do rąk

Drugą część mąki traktujemy również szczyptą soli, po czym dodajemy po troszku rozmrożony szpinak, wraz z wodą i wyrabiamy ciasto aż nie będzie się kleić do rąk

Ciasto czerwone będzie nieco twardsze od szpinakowego, i może być bardzej oporne przy wałkowaniu

Wałkujemy najpierw jeden kolor ciasta i wycinamy szklanką okrągłe placki, po czym gotowe nadziewamy farszem, zaklejamy i poprawiamy krawędzie przyciskając je widelcem do blatu, aby w trakcie gotowania nie rozkleiły się

Wrzucać na wrzącą osoloną wodę, po wypłynięciu jeszcze chwilę gotować,
Podawać z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym, skwarkami, cebulką, etc :)

Smakowego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • aleksaa, 2010-05-03 22:13:50
    aleksaa
    ląduje na liscie do wypróbowania! super kolorki
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem