Bułki orkiszowe

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2010-05-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki orkiszowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki orkiszowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki orkiszowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki orkiszowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki orkiszowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki orkiszowe

Składniki:

  • mąka pszenna [2 szklanki] (typu 500, ja miałam Poznańską)
  • mąka [1 szklanka] (orkiszowa razowa)
  • woda [1 szklanka] (ciepła, ok 60 stopni. )
  • sól [1 łyżka] (niepełna)
  • cukier [1 łyżeczka]
  • drożdże [2.5 dag]
  • oliwa [1 łyżka]
  • oliwa [1 łyżka] (do posmarowania)

Przygotowanie:

Obie mąki przesiewamy do miski. Wsypujemy sól
Do 4/5 szklanki ciepłej wody wrzucamy cukier, drożdże i wlewamy oliwę. Mieszamy.
Wlewamy tę mieszaninę do mąki.
Ilość wody w przepisie podana jest mniej-więcej, bo to zależy od mąki.
Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody.
Mamy otrzymać gładkie, gęste i odrobinę klejące się do palców ciasto.
Gdy ciasto nabierze kulistego kształtu jest gotowe (zazwyczaj wyrabiam ręcznie ok. 5 minut)
Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą jeszcze chwilkę wyrabiamy formując kulistą bułkę. Układamy na blaszce, smarujemy z wierzchu oliwą i zostawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy blaszkę z bułkami i od razu zmniejszamy temperaturę do 190 stopni.
Pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy na kratce.
Czas przygotowania to ok. 15-20 minut, plus 40 minut na wyrośnięcie.
Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-10-21 20:24:47
    anka_bunio
    Wyglądają czadowo trzeba będzie zrobić.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem